Ρομποτάκια στο Αιγαίο

Οι Ελληνικές θάλασσες, εκτός από καταγάλανα νερά, τουρίστες και μαγευτικούς βυθούς, έχουν και ορισμένους μηχανισμούς, απαραίτητους για την εξερεύνηση τους. Στις 16/1/2024 οι όμιλοι των  θετικών επιστημών του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε το Κέντρο και μάθαμε για τους θαλάσσιους μηχανισμούς  μετρήσεων.

Υπεύθυνοι για τις μετρήσεις των ελληνικών υδάτων, είναι το ΕΛΚΕΘΕ ( Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Το ΕΛΚΕΘΕ έχει τρία ενεργά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στην Ανάβυσσο, Κρήτη και Ρόδο, τα οποία είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόλος του ΕΛΚΕΘΕ για τις μετρήσεις του είναι οι πλωτήρες αργκό (argo).  Αργκό ονομάζεται ένα παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών πίεσης, αλατότητας, θερμοκρασίας.  Σε αυτό συμμετέχουν τουλάχιστον 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 Εφαρμογή συστήματος αργκό

Εφαρμογή συστήματος αργκό

Το πρόγραμμα έχει πάρει την ονομασία του από την ελληνική λέξη «Αργώ» .Οι πλωτήρες αργκό έχουν επίμηκες σχήμα βλήματος με μια κεραία στη κορυφή. Εφευρέθηκε το 1995 από τον μηχανικό από έναν  μηχανικό Henry Stommel.

Πλωτήρας

Πλωτήρας

Οι πλωτήρες αυτοί αποτελούνται από μια κεραία, που μεταφέρει τα δεδομένα από τη θάλασσα στους 7 δορυφόρους αργκό ,και μια αντλία λαδιού που χρησιμοποιείται για να επιπλέει. Οι πλωτήρες αργκό καταγράφουν δεδομένα όπως τη πυκνότητα του νερού, τη περιεκτικότητα σε αλάτι, τους ρύπους κ.α.

Η χώρα μας , εξαιτίας του υψηλού τους κόστους αγοράς και συντήρησης  έχει μέχρι και έξι αργκό.  Παρ’ όλα  αυτά, συμμετέχουμε μαζί με πολλά Ευρωπαϊκά κράτη στο πρόγραμμα .

Σχέδιο πλωτήρα

Σχέδιο πλωτήρα

Πηγή:

https://www.hcmr.gr/el/%ce%95%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%a5%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%82/equipment-2/observing-systems/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης