Γνωστοί Άγιοι Νικόλαοι ανά τον κόσμο.

Ο άγιος Νικόλαος Κασάτκιν, φορώντας το παραδοσιακό κιμονό.

 

Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Santa Claus ή Άγιος Βασίλης σε διάφορες πολιτισμικές παραδόσεις, είναι μια σημαντική φιγούρα της χριστιανικής παράδοσης. Είναι προστάτης των ναυτικών και των παιδιών και στην ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Για τον λόγο αυτό στολίζουμε και καραβάκια στην Ελλάδα. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, ένας χριστιανός επίσκοπος του 4ου αιώνα στη Μύρα της Λυκίας. Γεννήθηκε περίπου το 270 μ.Χ. στην Πάταρα της Λυκίας και κοιμήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 343 μ.Χ.

Άγιος Νικόλαος 1

Η σύνδεση του Αγίου Νικολάου με τα Χριστούγεννα προέρχεται από τον ρόλο του ως προστάτης των παιδιών και από τον γενναιόδωρο χαρακτήρα του. Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά γενναιοδωρίας του είναι όταν έδωσε χρυσά νομίσματα σε τρία φτωχά κορίτσια για την προίκα τους, προκειμένου να μην γίνουν δούλες. Από αυτήν την καλή του πράξη γεννήθηκε και ο μύθος της μυστικής παροχής των δώρων. Τέλος, η δημοφιλής μορφή που γνωρίζουμε σήμερα (κόκκινη στολή, μακριά άσπρη γενειάδα) δεν προέρχεται από τον Άγιο αλλά από την διαφήμιση της Coca Cola.

Άγιος Νικόλαος 2

 

 

 

Ο Νικολάι Κασάτκιν (ημερομηνία γέννησης: 13-08-1836, ημερομηνία θανάτου: 16-02-1912) ήταν Ρώσος Ορθόδοξος ιερέας, μοναχός, ιεραπόστολος και επίσκοπος.

Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν.

Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν.

Είναι γνωστός ως Άγιος Νικόλαος της Ιαπωνίας.Εισήγαγε την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία στην Ιαπωνία και Ίδρυσε στο Τόκιο 4 εκκλησιαστικές σχολές.  Το 1873 απέκτησε μία μεγάλη έκταση γης στο κέντρο του Τόκιο στον λόφο Σουρούγκα Ντάι, στο προάστιο Κάντα. Εκεί ανήγειρε τον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού, ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1891 και είναι γνωστός ως Νικολάι Ντο (Nikolai-do).

Ήταν Απρίλιος-Μάιος του 1880. Ο Ντοστογιέφσκι έγραφε τότε το τελευταίο του βιβλίο «Αδελφοί Καραμάζοφ» στη Μόσχα.

Η συνάντηση του Ντοστογιέφσκι με τον Κασάτκιν στην Μόσχα έγινε μια εβδομάδα ακριβώς πριν από το λόγο του στον Πούσκιν και περιγράφεται από τον ίδιο τον συγγραφέα:

Ντοστογιέφσκι.

Ντοστογιέφσκι.

«Χθες το πρωί συνάντησα τους Μητροπολίτες Αλεξέι και Νικολάι ( Γιαπόνσκι ). Ευχαριστήθηκα πολύ που τους γνώρισα. Κάθισα μαζί τους περίπου μια ώρα.  Όσο ήμουν εκεί, είχα μια ειλικρινή συνομιλία και με τους δυο. Μου είπαν πώς η επίσκεψη μου ήταν τιμή γι” αυτούς και πώς τους έδωσε χαρά. Έχουν διαβάσει τα έργα μου. Γι” αυτό και μ” εκτιμούν, που υπερασπίζομαι το Θεό. Όταν ετοιμάστηκα να φύγω, ο Αλεξέι μ” ευλόγησε με πολλή αγάπη και μου “δωσε αντίδωρο».

Ο Νικολάι Κασάτκιν ( Γιαπόνσκι ) περιγράφει από τη δική του πλευρά τη συνάντηση του με τον Ντοστογιέφσκι,  στο Ημερολόγιο του έχει ημερομηνία τη μέρα ακριβώς που τον συνάντησε ( 1 Ιουνίου 18 80).

«Εκείνο το πρωί (ήταν Κυριακή) παραβρέθηκε (ο Κασάτκιν ), όπως γράφει, στη θεία Λειτουργία , στην εκκλησία που είναι μετόχι της Μονής του Αγίου Σάββα. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Αλεξέι που χειροτόνησε, ανάμεσα σ” άλλους- ένα διάκονο για το χωριό Μαϊκόφσκ της Μ. Ασίας. Μετά τη θεία Λειτουργία πήγε ο Κασάτκιν , σύμφωνα πάντα με όσα γράφει ο ίδιος, να συναντήσει τον Τραπέζνικοφ που είχε υποσχεθεί πώς θα έκανε κάποια δωρεά για την Ιεραποστολή της Ιαπωνίας…

«Επιστρέφοντας στο Σεβασμιώτατο Αλεξέι -γράφει στη συνέχεια ο Κασάτκιν – συνάντησα το διάσημο συγγραφέα Φέοντορ Ντοστογιέφσκι. Ο Ντοστογιέφσκι είναι άτομο έντονο, τυπικό, με περήφανα μάτια, βραχνάδα στη φωνή και με βήχα.»Απόλαυσα την συζήτηση μαζί του.

Η Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας τιμούν τη μνήμη του στις 3 Φεβρουαρίου κάθε έτος.

Ευ. Β3.

Άρθρο σε συνεργασία με το Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο.

Πηγή Wikipedia.

Μαίρη Τζ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης