![επιστήμη](https://schoolpress.sch.gr/iliospori3/files/2024/12/επιστήμη-.png)
Η παγκόσμια ημέρα της επιστήμης και της ειρήνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου , τιμώντας την σημασία της επιστήμης για την ανθρώπινη πρόοδο. Καθιερώθηκε από την UNESCO, to 1999.
Στο παρελθόν η επιστήμη βασιζόταν κυρίως στην παρατήρηση και την πειραματική αναζήτηση. Ο Αριστοτέλης και ο Γαλιλαίος έθεσαν τα θεμέλια της. Για τον Αριστοτέλη, όπως και για τον Πλάτωνα, η επιστήμη είναι ένα διανοητικό γνώρισμα των προσώπων που καταγίνονται με τη σκέψη. Επιστήμη σημαίνει γνώση. Ο Διαφωτισμός γέννησε την επιστημονική μέθοδο. (Janet Coleman, Τι εννοεί ο Αριστοτέλης με τον όρο επιστήμη.) Ο Ισαάκ Νεύτωνας ήταν ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης και σε αυτόν οφείλεται ο νόμος της παγκόσμιας έλξης. Άλλωστε το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του έχει γίνει το λογότυπο της Αpple,της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας. Η δισκογραφική εταιρία του διασημότερου συγκροτήματος των Beatles λεγόταν Apple Records.
Σήμερα η επιστήμη βρίσκεται σε άνθιση. H εξέλιξη της τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η γενετική μηχανική, η βιολογία, η κβαντικοί υπολογιστές, η οικονομία, η στατιστική διαμορφώνουν και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Παστέρ, Παπανικολάου, Einstein, Morris Hilman, Maria Khouri, Watt, και τόσοι άλλοι επιστήμονες έφεραν στην ζωή μας σημαντικές αλλαγές και συνετέλεσαν στην αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. «Ένας επιστήμονας στο εργαστήριό του δεν είναι απλά ένα επιστήμονας. Είναι επίσης ένα παιδί που τα φυσικά φαινόμενα τον εντυπωσιάζουν σαν να ήταν παραμύθια.»
Η επιστήμη δεν είναι απλά ένα εργαλείο για την ανακάλυψη νέων τομέων αλλά διαμορφώνει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές.
Μήπως το μήλο της επιστήμης είναι το δηλητηριασμένο μήλο που έφαγε η Χιονάτη;
Η πρόοδος της επιστήμης φέρνει ηθικά διλλήματα, όπως η χρήση των μεταλλαγμένων τροφίμων, της τεχνητής νοημοσύνης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , μη επανδρωμένων όπλων κ.α. Οι συζητήσεις στα παγκόσμια fora και οι συμφωνίες που υπογράφουν τα κράτη για την κατάχρηση των επιτευγμάτων της επιστήμης όπως η ανακάλυψη νέων στρατιωτικών και βιολογικών όπλων μπορεί να γίνει θεμέλιο της παγκόσμιας ειρήνης.
Όμως η επιστήμη και η ειρήνη συνδέονται στενά, καθώς η πρόοδος μπορεί να προάγει την ευημερία και την σταθερότητα των κοινωνιών. Η ανακάλυψη λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα της ιατρικής, της φυσικής, των μαθηματικών, της βιολογίας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της καλλιέργειας της γης συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής , μειώνοντας τις ανισότητες στον πλανήτη. Παράλληλα η διεθνής επιστημονική συνεργασία γίνεται το θεμέλιο παγκόσμιας ειρήνης και αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη.
Νίκη Αναστασιάδη Γ1