
H ιδιότητα που έχουν τα σώματα να αντιστέκονται στη μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης λέγεται αδράνεια ή αδράνεια των σωμάτων ή αδράνεια της ύλης.Η αδράνεια της ύλης δεν είναι κάτι χειροπιαστό και εύκολο να την Την αντιλαμβανόμαστε μόνο από τα αποτελέσματά της.
Στο βιβλίο με τίτλο “Philosophia Naturalis Principia Mathematica”, ο Isaac Newton (1642-1727) παρουσίασε τις απόψεις του για τη δύναμη και την κίνηση. Η αδράνεια περιγράφεται από τον 1ο Νόμο του Νεύτωνα, γνωστό και ως «Νόμο της Αδράνειας». Σύμφωνα με αυτόν, ένα σώμα παραμένει ακίνητο ή κινείται με σταθερή ταχύτητα εκτός αν μια εξωτερική δύναμη το αναγκάσει να αλλάξει την κίνησή του. Για παράδειγμα, όταν ένα λεωφορείο ξεκινά απότομα, νιώθουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω λόγω της αδράνειάς μας.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δούμε τον 1ο Νόμο του Νεύτωνα πώς εφαρμόζεται κατά την διάρκεια της φόρτωσης του φορτηγού με φρούτα.
Καθώς το αγόρι ρίχνει το καλάθι με τα φρούτα στον αέρα, αυτό ακολουθεί τις αρχές του Πρώτου Νόμου της Κίνησης του Νεύτωνα (Αδράνεια) — τόσο το κουτί όσο και το περιεχόμενό του αρχικά κινούνται μαζί με την ίδια ταχύτητα. Λόγω της αντίστασης του αέρα η ταχύτητα της περιστροφικής κίνησης του καλαθιού άρα και η κλίση της εφαπτομένης της κεντρομόλου δύναμης μειώνεται.
Όμως τα φρούτα μέσα συνεχίζουν την κίνησή τους ανεξάρτητα λόγω της αδράνειας γράφοντας παραβολική τροχιά. Ο Δεύτερος Νόμος του Νεύτωνα τίθεται σε εφαρμογή καθώς η εφαρμοζόμενη δύναμη καθορίζει την επιτάχυνση.
Καθώς αποχωρίζονται από το καλάθι , προσγειώνονται τέλεια στο φορτηγό, καθοδηγούμενα από τη βαρύτητα. Αυτή η φαινομενικά απλή ρίψη είναι στην πραγματικότητα μια πραγματική επίδειξη φυσικής, αναδεικνύοντας πώς οι δυνάμεις, η κίνηση και η βαρύτητα λειτουργούν σε τέλεια αρμονία.»
https://www.facebook.com/reel/1364987834509906
Ιωάννης Ιωάννου ΠΕ04.
Πηγή: Φυσική Γενικής παιδείας Α΄Λυκείου.