Μπαταρίες smartphone: Πώς να τους προσφέρετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Fudan στην Κίνα ανέπτυξαν τώρα μια νέα μέθοδο για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου από 1.500 έως και 12.000 κύκλους φόρτισης. Στους ερευνητές συμμετείχαν χημικοί, μοριακοί μηχανικοί και επιστήμονες υλικών και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η δημοσίευση είναι εδώ:

https://www.nature.com/articles/s41586-024-08465-y?fbclid=IwY2xjawJB-_ZleHRuA2FlbQIxMAABHYVkQ6uwmttvYJxbQttRZRmHVyT3tMdDUGb8ZKV6qzFovv3sxqa7XquAJw_aem_9I047DtCACdNqS-VTvfhQw#:~:text=This%20external%20Li%20supply%20concept,ability%20to%20retain%20charge%20diminishes

Όπως εξηγεί το Interesting Engineering, οι συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούνται από τέσσερα κύρια συστατικά. Αυτά είναι η άνοδος, η κάθοδος, ένας διαχωριστής και οι ηλεκτρολύτες που είναι φορτισμένοι με ιόντα λιθίου. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, τα ιόντα λιθίου μεταναστεύουν μεταξύ της ανόδου και της καθόδου για να μεταφέρουν ενέργεια. (Πηγή: https://www.newsbomb.gr/technologia).

Με την πάροδο του χρόνου ορισμένα ιόντα λιθίου αφήνουν πίσω τους αποθέσεις που οι επιστήμονες αποκαλούν «νεκρό λίθιο». Αυτές οι εναποθέσεις μειώνουν τη συγκέντρωση ιόντων λιθίου στον ηλεκτρολύτη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τη φόρτιση. Σε αυτό το σημείο, η μπαταρία φτάνει στο 80% της χωρητικότητάς της σε σύγκριση με τη νέα της κατάσταση και καθίσταται πρακτικά άχρηστη.

Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν όμως ότι η πορεία αυτής της υποβάθμισης μοιάζει με ασθένεια: ένα βασικό τμήμα καταρρέει, αλλά το υπόλοιπο σύστημα παραμένει λειτουργικό. Έτσι, είναι δυνατόν να εντοπιστεί και να θεραπευτεί το ελαττωματικό μέρος. Μιλάμε για πραγματική επανάσταση σε εφαρμογές grid storage αν οι μπαταρίες, έστω οι LFP, είχανε 45,000 κύκλους και όχι 2,000 που τις υπολογίζουν τώρα. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από επαναλαμβανόμενες ενέσεις με τριφθορομεθανοσουλφινικό λίθιο (LiSO₂CF₃).  Η ένεση υλικού δεν κάνει καμία άλλη ζημιά στη μπαταρία και δεν αφήνει κατάλοιπα.

"Ενεση" για την έκκληση λιθίου σε μπαταρία Li.

«Ενεση» για την έκκληση λιθίου σε μπαταρία Li.(πηγή: ElectricCarGreece). 

Πηγές:

https://www.facebook.com/groups/ElectricCarGreece/posts/2655908977941429/)

https://www.newsbomb.gr/technologia/story/1631962/bataries-smartphone-pos-na-tous-prosferete-megalyteri-diarkeia-zois-erevnites-dinoun-tin-lysi

Ιωάννης Ιωάννου ΠΕ04

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης