Η προσφορά των Μ.Μ.Ε

Επιμέλεια: Λιαλιάρης Ευάγγελος

Στη σύγχρονη εποχή, οι επικρατούσες επικοινωνιακές συνθήκες σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει στην τελεσφόρηση και ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε. Πιο συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ σήμερα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής προέλευσης.

Οι θετικές επιδράσεις που αυτά παρουσιάζουν είναι αναμφισβήτητες. Πρώτα πρώτα, συνιστούν πυλώνα της δημοκρατίας και συντελεστή πολιτισμικής προόδου και εξέλιξης, επειδή πραγματοποιούν καθημερινό και συχνό έλεγχο της κυβέρνησης και γενικότερα όλων των φορέων εξουσίας, δημοσιοποιώντας πράξεις και αυθαιρεσίες τους. Με τον τρόπο αυτό ,κατορθώνουν να περιορίσουν τις περιπτώσεις διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και αυταρχισμού και να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των καθιερωμένων θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη προβάλλουν τα γράμματα και τις τέχνες, ενισχύοντας έτσι τα αισθητικά και πνευματικά ερεθίσματα του κοινού.

Επιπροσθέτως, από κοινωνικής απόψεως συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τρέχοντα ή διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα τα οποία απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση τους. Συμπληρωματικά, μέσω τους οι πολίτες ενημερώνονται για τα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις των επιστημόνων σε σημαντικούς τομείς όπως είναι ιατρική και η τεχνολογία αλλά και για πράγματα της καθημερινότητας, όπως επιλογές ψυχαγωγίας, καιρικές συνθήκες ,κυκλοφοριακά προβλήματα ,πολιτισμικές εκδηλώσεις κ.α. .Τέλος, επιτυγχάνεται εξίσου κυρίως μέσω των διαφημίσεων, η προβολή και η προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία ενισχύει την οικονομία του κράτους, στηρίζει την λειτουργία των μέσων μέσα μαζικής επικοινωνίας και προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα ενημέρωσης για τα νέα και καινοτόμα προϊόντα της αγοράς.

Εν κατακλείδι, η συμβολή των ΜΜΕ στην σύγχρονη καθημερινότητα όλων των ανθρώπων είναι αναμφισβήτητη. Παρά ταύτα για την αποφυγή των κινδύνων που παρουσιάζουν πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και φειδώ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης