Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στην σημερινή εποχή.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαρώτας – Βασίλης Μαδαρός

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην σημερινή εποχή. Πιο συγκεκριμένα είναι η άγνοια και η αδυναμία χρήσης των νέων τεχνολογιών της Πληροφορικής όπως ο Η/Υ και το Διαδίκτυο και των τηλεπικοινωνιών όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Στον 21ο αιώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας άνθρωπος να είναι ψηφιακά μορφωμένος. Πιο συγκεκριμένα, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας στους τομείς των επικοινωνιών έχει οδηγήσει στην αλληλεξάρτηση των λαών στα θέματα της τεχνολογίας. Επίσης, οι νέες τεχνολογίες ιδιαίτερα στους τομείς της Πληροφορικής και του Διαδικτύου επιβάλλουν την ψηφιακή μόρφωση ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που μας προσφέρουν αυτές οι υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, η γνώση χρήσης των νέων τεχνολογιών βοηθά στην επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπου. Τέλος, το Διαδίκτυο παρέχει την δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην διεθνή βιβλιογραφία.

Στο 29% ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα | ΑΘΗΝΑ 9,84

Για τους προαναφερθείς λόγους οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να εκπονηθεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των μαθητών και των ενηλίκων στους Η/Υ και στις νέες τεχνολογίες. Επίσης, πρέπει να προταθεί από τους κοινωνικούς φορείς, η επιδότηση των μαθητών, ώστε να αγοράσουν ειδικούς υπολογιστές με πρόγραμμα εκμάθησης των ηλεκτρονικών συσκευών με ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ. Επιπλέον, ένα χρήσιμο μέτρο είναι η μερική επιδότηση από το κράτος των λογαριασμών ίντερνετ, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό. Επιπροσθέτως, πρέπει να δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των ηλικιωμένων στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, προτείνουμε την δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές και το Διαδίκτυο των ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας.

Από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός αποτελεί ένα πρόβλημα που παίρνει γεωμετρικές διαστάσεις. Για αυτό πρέπει οι κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης