Σπούτνικ 2

Επιμέλεια =Στελίνα Λαθούρα.

Ο Σπούτνικ 2  ήταν το δεύτερο κατά σειρά διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από την Σοβιετική Ένωση  στις 3 Νοεμβρίου 1957 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Είναι  το πρώτο διαστημικό σκάφος που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό στο διάστημα  τη σκυλίτσα Λάικα.

Χαρακτηριστικά και εξοπλισμός

 Αρχικά οι διαστάσεις του ήταν 4 μέτρα  και η διάμετρος στη βάση του ήταν 2 μέτρα. Επίσης περιείχε διάφορα διαμερίσματα για τις ραδιοσυσκευές αποστολής σημάτων, ένα σύστημα τηλεμετρίας, μια μονάδα προγραμματισμού, μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ένα σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας για την καμπίνα, και επιστημονικά όργανα.Επιπλέον είχε δύο φωτόμετρα  για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας και κοσμικής ακτινοβολίας. Τέλος δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεοπτικών καμερών ή φωτογραφικών μηχανών.

 

Περιγραφή αποστολής

Ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκε το Σπούτνικ 2 ήταν ίδιος με τον οποίο εκτοξεύτηκε και ο Σπούτνικ 1. Αφού έφτασε στην τροχιά του, η κωνική μύτη αποχωρίστηκε, αλλά το τμήμα Blok Α  δεν αποχωρίστηκε με αποτέλεσμα να εμποδίζει  το θερμικό σύστημα ελέγχου και  να λειτουργήσει κανονικά. Έπειτα  δημιουργήθηκαν ελαφριές ζημιές στη θερμική μόνωση και έτσι  η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σκάφους να φτάνει τους 40 °C .Έτσι η Λάικα πέθανε από υπερθέρμανση λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, γιατί τα σκυλιά δεν διαθέτουν  ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα τους  είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στην άνοδο της θερμοκρασίας. Μετά από 162 ημέρες  ο Σπούτνικ επέστρεψε πίσω στην γη και κάηκε σε δορυφορική τροχία της γης. Δυστυχώς η σκυλίτσα ήταν καταδικασμένη να χαθεί μάζι με τον δορυφόρο επειδή το όχημα δεν ήταν σχεδιασμένο για επανείσοδο.

https://el.wikipedia.org › wiki › Σπούτνικ_2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης