Τι είναι τα ΝFTs;

Τα ΝFTs (Non-Fungible Tokens) κυριάρχησαν με τρόπο εντυπωσιακό στο διεθνές χρηματιστήριο το 2021. Στην ουσία, αποτελούν data bases, τα οποία περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου, αποθηκευμένα στο blockchain, μια ασφαλή κρυπτογραφημένη αλυσίδα καταχωρήσεων.

Έτσι, ένα “token”, που αντιστοιχεί σε ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, καθίσταται και ψηφιακό. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως απόδειξη κατοχής του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να το χρησιμοποιήσει και ως μέσο συναλλαγής. Όπως συμπεραίνεται και από την ονομασία τους, τα ΝFTs είναι μη ανταλλάξιμα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα NFT δεν είναι ίδιο.

Μορφές NFT:

  • GIF
  • Tweet
  • Εικονικές κάρτες συναλλαγών
  • Φυσικά αντικείμενα
  • Video-Games
  • Ακίνητα
  • Γενικά οτιδήποτε ψηφιακό

Γιατί τα ΝFTs έχουν τόσο υψηλό κόστος;

Σε αντίθεση με την πραγματική τέχνη, όπου ο καλλιτέχνης διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου αλλά μπορεί να συνεχίσει να παράγει και να πουλά αντίγραφα, ο αγοραστής του NFT έχει ένα «κουπόνι» που αποδεικνύει ότι είναι κάτοχος του «πρωτότυπου» έργου.

Δεδομένου ότι τα NFT βασίζονται σε κρυπτογραφική τεχνολογία που αποτρέπει την αντιγραφή, αυτομάτως αυξάνεται και η αξία τους επειδή είναι σπάνια. Άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα NFT τόσο πολύτιμες επενδύσεις είναι η χρησιμότητα τους φυσικά, το ιστορικό ιδιοκτησίας τους, η υποκείμενη αξία σε συνδυασμό με την αντίληψη του αγοραστή και η μελλοντική τους αξία.

Υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησης στην αγορά ΝFTs;

Όπως κάθε τεχνολογική καινοτομία, έτσι και αυτή μπορεί να ενέχει κινδύνους. Αν ο αγοραστής δεν κάνει σωστή έρευνα για το αν ο λογαριασμός από τον οποίο θα αγοράσει το έργο ανήκει όντως στον καλλιτέχνη, το ενδεχόμενο εξαπάτησης αυξάνεται δραματικά. Σε γενικές γραμμές όμως, τα NFTs, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain όπως και το cryptocurrency, είναι ασφαλή, μιας και η φύση των blockchains καθιστά δύσκολο να χακαριστούν και να παραβιαστούν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης