Άλαν Τούρινγκ: ο πατέρας της πληροφορικής

Οι υπολογιστές αποτελούν, αδιαμφησβήτητα, από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Από τις απλές συσκευές μέτρησης ή καταγραφής δεδομένων των προϊστορικών χρόνων μέχρι τους προσωπικούς υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα του σήμερα, η εξέλιξη είναι, φυσικά, τεράστια.

Όσον αφορά τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως, μία από τις εφευρέσεις σταθμούς θεωρείται ο ENIAC (Electronic Numerical Intergrator And Calculator), ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης στον κόσμο. Αν και ο ENIAC κατασκευάστηκε από τους Τζον Μόχλι και Τζον Έκερτ, η αρχική θεωρητική ιδέα είχε προέλθει από τον Άλαν Μάθισον Τούρινγκ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών.

Η νοητή μηχανή που δημιούργησε αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, ονομάστηκε μηχανή Τούρινγκ. Ακόμα και οι σημερινοί υπολογιστές, παρά την απίστευτη πρόοδο τους και τις αμέτρητες, πιά, δυνατότητες, βασίζονται πάνω στις αρχές της μελέτης του. Ουσιαστικά, ο Τούρινγκ απέδειξε, ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε μία μηχανή που, με τον σωστό προγραμματισμό, μπορεί αυτόματα να εκτελέσει την ενέργεια που χρειάζεται για να επιλύσει το αντίστοιχο πρόβλημα.

Η συμβολή του στην επιστήμη της πληροφορικής είναι τέτοια που το επιστημονικό βραβείο του διεθνή Συλλόγου Μηχανημάτων Υπολογισμού, το Νόμπελ του κόσμου των υπολογιστών θα λέγαμε, έχει πάρει το όνομα του (Βραβείο Τούρινγκ). Τέλος, κάποιοι θεωρούν, ότι το λογότυπο της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας Apple, το μισοφαγωμένο μήλο, είναι ένας φόρος τιμής στον ίδιο, μιας και ένα μισοφαγωμένο, δηλητηριασμένο με κυάνιο, μήλο, ευθύνεται για τον θάνατό του.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6643

https://tvxs.gr/news/san-simera/alan-toyringk-o-anthropos-poy-gennise-toys-ypologistes-kai-nikise-toys-nazi

https://el.wikipedia.org/wiki/ENIAC

https://mouseio-ypologiston.weebly.com/iotasigmatauomicronrhoiotaalpha-etaupsilon.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης