Anki – Η τέλεια εφαρμογή για επανάληψη

Επιμέλεια – Νίκος Λαζαρίδης

Η επανάληψη είναι κάτι που κάθε μαθητής κάνει ως προετοιμασία για ένα διαγώνισμα ή τις εξετάσεις του. Φυσικά ο σωστός τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνεται η επανάληψη είναι ένα απόλυτα υποκειμενικό ζήτημα, παρόλα αυτά δεν είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε να βρει τον τρόπο που του ταιριάζει και να τον εφαρμόσει με επιτυχία. Βεβαίως ανεξαρτήτως της μεθόδου, το αποτέλεσμα που όλοι μας επιθυμούμε είναι το να καταφέρουμε να χαράξουμε στην μνήμη μας τις γνώσεις που χρειαζόμαστε. Δυστυχώς, το να κάνει κανείς κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την δυνατότητά τους να θυμούνται τις αναγκαίες πληροφορίες. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η εφαρμογή Anki.

Anki είναι το όνομα ενός προγράμματος που προσπαθεί να βοηθήσει τους χρήστες του να μελετήσουν για οτιδήποτε, αποφεύγοντας την χρήση παραδοσιακών μεθόδων όπως είναι για παράδειγμα η παθητική μελέτη, κατά την οποία το άτομο διαβάζει ένα κείμενο χωρίς σταματημό και, κατ” επέκταση, χωρίς να έχει την ευκαιρία να αναρωτηθεί εάν έχει κατανοήσει και θυμάται το περιεχόμενο. Σε αντίθεση με τέτοιου είδους μεθόδους, οι τρόποι της συγκεκριμένης εφαρμογής στηρίζονται στις ακόλουθες αρχές:
1. Η προσπάθεια να θυμηθείς κάτι ενδυναμώνει την μνήμη.
2. Εφόσον δεν μπορείς να θυμηθείς, ξαναδιάβασε το.
Έτσι, ο χρήστης παρέχει στο πρόγραμμα υλικό επανάληψης στη μορφή «καρτών», των οποίων η μπροστινή όψη περιέχει μια ερώτηση (η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ένα αρχείο ήχου, ένα βίντεο, μία εικόνα κ.α.) και στην άλλη όψη βρίσκεται η απάντηση. Αυτή η διαδικασία αποτελεί το πρώτο από τα δύο μέρη της συνολικής μεθόδου.

Το δεύτερο σκέλος της εφαρμογής βασίζεται το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό ξέχνα πληροφορίες τις οποίες δεν θεωρεί σημαντικές, καθώς και στο λεγόμενο «spacing effect». Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1885 από τον Γερμανό ψυχολόγο Χέρμαν Έμπινγκχαους, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να αποστηθίσει πληροφορίες με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα εφόσον χωρίσουμε τη μελέτη μας σε περιόδους, μεταξύ των οποίων το χρονικό διάστημα μεγαλώνει σταδιακά. H εφαρμογή Anki σου επιτρέπει, κάθε φορά που απαντάς μια ερώτηση, να δώσεις μια βαθμολογία όσον αφορά την δυσκολία που αντιμετώπισες προσπαθώντας να θυμηθείς την απάντηση. Έπειτα, με βάση το σχόλιό σου, επιλέγει μετά από ποσό χρόνο να σε ξαναρωτήσει.

Γενικότερα, η εφαρμογή Anki βασίζεται πάνω σε καινοτόμες και επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους, ενώ παράλληλα προσφέρει στον χρήστη μια πληθώρα διάφορων ρυθμίσεων οι οποίες επιτρέπουν στον καθένα να κόψει και να ράψει την λειτουργία της εφαρμογής στα μέτρα του. Ακόμα, το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε Windows, macOS και Linux και ακόμα και σε κάποια κινητά τηλέφωνα. Θεωρώ πως οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες με την μελέτη πρέπει να δώσει μια ευκαιρία σε αυτήν την εφαρμογή.

Πηγές:

https://docs.ankiweb.net/background.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης