Neurolink: Η εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει microchip στους εγκεφάλους των ανθρώπων!

Επιμέλεια: Γιάννης Μαλλές – Α3

Ο Έλον Μασκ είναι κυρίως γνωστός ως ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, ωστόσο ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει ασχοληθεί και με ορισμένα… πιο ασυνήθιστα εγχειρήματα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως κατάφερε να πετύχει τη «συμβίωση» του ανθρώπινου εγκεφάλου και της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της νέας εταιρίας του, Neuralink.

Η Neuralink είναι εταιρεία τεχνολογίας νευρωνικών διασυνδέσεων του Μασκ. Αναπτύσσει μια συσκευή που θα είναι ενσωματωμένη στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπου θα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και πιθανώς θα την διεγείρει.

Η Neuralink έγινε για πρώτη φορά δημοσίως γνωστή το 2017 όταν η Wall Street Journal ανέφερε την ύπαρξή της. Στη συνέχεια το 2019, ο Έλον Μασκ και άλλα μέλη της διοικητικής ομάδας της Neuralink παρουσίασαν την τεχνολογική τους πρόοδο ζωντανά στο διαδίκτυο.

musk_neuralink

Η Neuralink αναπτύσσει δύο κομμάτια εξοπλισμού. Το πρώτο είναι ένα τσιπ που θα εμφυτεύεται στο ανθρώπινο κρανίο, με τα ηλεκτρόδια να φτάνουν στον εγκέφαλό του. Θα έχει μέγεθος παρόμοιο με ένα νόμισμα. Από το τσιπ, μια σειρά από μικροσκοπικά καλώδια, το καθένα περίπου 20 φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα, θα εξαπλώνεται στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Το δεύτερο είναι ένα ρομπότ που θα μπορεί να εμφυτεύει το τσιπ αυτοματοποιημένα. Το ρομπότ θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια άκαμπτη βελόνα για να εμφυτεύσει τα εύκαμπτα καλώδια του τσιπ στον εγκέφαλο, σαν μια ραπτομηχανή.

Η Γερτρούδη, το "πρωτοποριακό" γουρούνι.

Η Γερτρούδη, το «πρωτοποριακό» γουρούνι.

Το 2020, η Neuralink παρουσίασε στο κοινό ένα γουρούνι, με το όνομα Γερτρούδη, στο οποίο είχε ενσωματώσει ένα από τα τσιπ της, αποδεικνύοντας ότι το τσιπ ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τη θέση των άκρων της όταν περπατούσε σε διάδρομο, καθώς και να καταγράψει τη νευρική δραστηριότητα όταν το γουρούνι έτρεχε για φαγητό. Ο Μασκ είπε ότι το γουρούνι ζούσε με το τσιπ ενσωματωμένο στο κρανίο του για δύο μήνες.

«Όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, τα 1.024 κανάλια δεν είναι και τόσο εντυπωσιακός αριθμός στην εποχή μας, αλλά ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, απαραίτητος για την ασύρματη αναμετάδοση δεδομένων, είναι υπερσύγχρονος και η ρομποτική εμφύτευση λειτουργεί σωστά», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Jackson, ειδικός στις νευρωνικές διεπαφές στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

«Ακόμα κι αν η τεχνολογία δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή – όσον αφορά τον αριθμό των καναλιών ή οτιδήποτε άλλο – μόνο από την άποψη της ευημερίας για τα ζώα, νομίζω ότι αν μπορούμε να κάνουμε πειράματα με κάτι που δεν περιλαμβάνει καλώδια που περνούν από το δέρμα, αυτό θα βελτιώσει τη διαβίωση των ζώων», είπε.

Πηγή: https://www.businessinsider.com/neuralink-elon-musk-microchips-brains-ai-2021-2#in-2020-neuralink-showed-off-one-of-its-chips-embedded-in-a-pig-named-gertrude-4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης