Ιατρική και Τεχνολογία

Επιμέλεια: Μπόλοση Μαρία

Δίχως αμφισβήτηση η τεχνολογία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες εξέλιξης της ιατρικής (γνωστή και ως ιατρική τεχνολογία). Αναμφίβολα, η Επιστήμη, η Καινοτομία και η Τεχνολογία έχουν συνεισφέρει και εξακολουθούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πρόοδο και των τριών διαστάσεων της Ιπποκρατικής Ιατρικής. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η Ιατρική αναπτύσσεται ραγδαία όσον αφορά την εμβάθυνση των γνώσεων και την τεχνολογική της διάσταση, ενώ οι δυνατότητές της να προλάβει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις ανθρώπινες νόσους έχουν εκτοξευθεί.

Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται ακάθεκτα και εκθετικά, με κύριους συντελεστές και οδηγούς τη βιοτεχνολογία, την απεικονιστική επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη. Η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου, και όχι μόνο, γονιδιώματος, η ικανότητα της γενετικής μηχανικής να διορθώνει γονίδια και να επηρεάζει την έκφρασή τους, η απαρχή των γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών, η επιτάχυνση της μελέτης του εγκεφάλου, η ρομποτική, η μικροχειρουργική, τα καινοτόμα φάρμακα, και οι βιολογικοί παράγοντες, όλα αναπτύσσονται συνεχώς και προοικονομούν ένα άριστο μέλλον. Χωρίς αμφιβολία, είμαστε πολύ κοντά στη θεραπεία νόσων που ακόμη θεωρούνται ανίατες.

Ως ιατρική τεχνολογία ορίζεται όποια τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική τεχνολογία που εστιάζει κυρίως στη θεραπεία, η ιατρική τεχνολογία συμβάλει αποτελεσματικά στη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία σχεδόν κάθε νόσου ή πάθησης που επηρεάζει την υγεία μας.

Επειδή δε τα προϊόντα της φαρμακολογίας καταχωρίζονται στην κοινή γνώμη ως ιατροτεχνολογικά, ορθότερος διαχωρισμός είναι ότι τα φάρμακα επιδρούν χημικά ή μεταβολίζονται στον οργανισμό, ενώ τα ιατροτεχνολογικά έχουν μηχανική δράση όπως π.χ απλά επιθέματα επούλωσης ελκών, σύριγγες, θερμόμετρα ή προστατευτικά γάντια, τροχήλατα αμαξίδια, βοηθήματα ακοής. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα διαγνωστικά μηχανήματα όπως υπέρηχοι, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, εμφυτεύσιμα υλικά όπως τεχνητές καρδιακές βαλβίδες, βηματοδότες, τα αγγειακά μοσχεύματα και είδη αρθροπλαστικής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης