E-Reading – Η στενή σχέση τεχνολογίας και ανάγνωσης βιβλίων

Επιμέλεια: Στρουμπούλη Κωνσταντίνα (Α’5)

Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία που έχουν στραφεί στην ηλεκτρονική  ανάγνωση για λόγους που ποικίλουν. Συγκεκριμένα, είναι γεγονός πως τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων παρουσίασαν σημαντική αύξηση αφού τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Αρχικά, αξίζει να τονιστεί πως τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι σαφώς οικολογικά δηλαδή φιλικά προς το περιβάλλον αφού δεν απαιτούν να κοπεί ούτε ένα δέντρο ούτε εκτυπώνονται σε ρυπογόνα εργοστάσια που χρησιμοποιούν χημικά και επικίνδυνες ουσίες που επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον . Τα e-Books, επίσης είναι συνήθως φθηνότερα από τα αντίστοιχα έντυπα αφού το κόστος εκτύπωσης και μεταφοράς δεν υπάρχει.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρω ότι βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι πως μπορούμε να τα διαβάσουμε όπου και να βρισκόμαστε εύκολα δίχως να μετακινηθούμε από το σπίτι. Τα e-readers ζυγίζουν μάλιστα λίγα μόνο γραμμάρια και έχουν αρκετά μεγάλη μνήμη για αυτό και μπορούμε να τα μεταφέρουμε  σε κάθε μας εξόρμηση. Ακόμη ,αρκετοί αναγνώστες προσθέτουν πως είναι ξεκούραστα και πιο βολικά ,διότι υπάρχει δυνατότητα να αυξομειώσουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς κάτι που προφανώς στα τυπωμένα βιβλία δεν γίνεται. Βασικό είναι επίσης το γεγονός πως τα e-books διαθέτουν  δυνατότητα αναζήτησης και λειτουργίες πολυμέσων (εικόνα, βίντεο, ήχο) που αλλάζουν εντελώς την εμπειρία της ανάγνωσης καθιστώντας την παραστατική και γλαφυρή.

    Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το παλιό και έντυπο βιβλίο πρόκειται να εξαφανιστεί. Εκατομμύρια παραμένουν οι αναγνώστες (βιβλιοφάγοι) σε όλων τον κόσμο που επιμένουν στο βιβλίο όπως το μάθαμε :έντυπο με χαρακτηριστική μυρωδιά και την αναντικατάστατη αίσθηση της αφής .

 

Το βιβλίο είναι σαν ένα καλό κρασί .Με τα χρόνια αποκτά μεγαλύτερη αξία…

Το tablet ωστόσο με το πέρας του χρόνου χάνει την αξία του…

 

Πηγή: https://www.pencilonthemoon.gr/e-reading-i-technologia-allazei-to-diavasma/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης