Πώς χρησιμοποιούνται τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου στον πόλεμο στην Ουκρανία

Συστήματα αναγνώρισης προσώπου στον πόλεμο στην Ουκρανία, Τριανταφυλλία Στενου Α4

Επιμέλεια του άρθρου: Στενού Τριανταφυλλία Α4

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνολογία διαδραμάτιζε και θα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα της ανθρώπινης εξέλιξης.  Μέσω αυτής ο άνθρωπος κατάφερε να  αναβαθμίσει ,στην αρχή, μικρά πράγματα της καθημερινότητας που αποσκοπούσαν κυρίως στην βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.Η διατροφή του, η ενδυμασία του, η κατοικία του βελτιώθηκαν και σήμερα απολαμβάνει πλήθος από αγαθά που κάνουν τη ζωή του ποιοτική. Ωστόσο επέκτεινε τις ενέργειες του, σχετικά με την αξιοποίηση του τεχνολογικού τομέα, και ευρύτερα με σκοπό όχι μόνο για την κάλυψη προσωπικών αναγκών αλλά αποβλέποντας και στην συλλογική πρόοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης που πέτυχε κατ’αρχάς την θεραπεία πολλών ασθενειών ,οι οποίες στο παρελθόν μάστιζαν τους ανθρώπους.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΚΥΡΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Για την τεχνολογία αυτή καθαυτή θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία ολόκληρα, αλλά… ας ρίξουμε μια ματιά και στις »λεπτές»της χρήσεις.

Με το πέρασμα κάποιον εβδομάδων μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο Hoan Ton-That, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναγνώρισης προσώπου Clearview Al, υποστήριξε πως η υπηρεσία της εταιρείας του θα μπορούσε να προσφέρει σαφήνεια σε περίπλοκες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια πολέμου. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ιδρυτής της εταιρείας:   «Θυμάμαι να βλέπω βίντεο με αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες και τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι ήταν ηθοποιοί», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Ton-That. «Σκέφτηκα ότι αν οι Ουκρανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Clearview, θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες ώστε να επαληθεύσουν την ταυτότητα των Ρώσων».

Επιδίωξε στην αρχή να έρθει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση και έπειτα να φέρει στο »τραπέζι των συζητήσεων» την παραπάνω ιδέα. Συγκεκριμένα, ο Ton-That συνέταξε μια επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι η εφαρμογή του «μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως κάποιον μόνο από μια φωτογραφία» και ότι η αστυνομία και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρησιμοποιούν για την εξιχνίαση εγκλημάτων.

Το αίτημά του και η συνδρομή του για ΔΩΡΕΑΝ βοήθεια έγινε αποδεκτή. Τώρα, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, η Clearview με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει περισσότερους από 200 λογαριασμούς για χρήστες σε πέντε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 αναζητήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η Clearview έχει επίσης μεταφράσει την εφαρμογή της στα ουκρανικά.

Αναγνώριση προσώπου-ταυτοποίηση ατόμου.

Η ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ

Μέχρι στιγμής μπορούμε να ομολογήσουμε πως αυτή η τεχνολογική υποστήριξη έχει βοηθήσει ψυχολογικά αλλά και πρακτικά τις οικογένειες των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών, αλλά και την ίδια την Ουκρανία αντίστοιχα. Αναλυτικότερα έχει πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση νεκρών στρατιωτών και αιχμαλώτων πολέμων , καθώς και ταξιδιωτών στη χώρα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μιχαήλο Φεντόροφ: <<Η ταυτοποίηση των νεκρών στρατιωτών και η ενημέρωση των οικογενειών τους αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας…. Στόχος της εκστρατείας αυτής, είναι να διαρρεύσει στο ρωσικό κοινό το κόστος της σύγκρουσης και να «καταρριφθεί ο μύθος μιας ειδικής επιχείρησης στην οποία δεν έχει στρατολογηθεί κανείς και δεν πεθαίνει κανείς>>.

Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε την απερίγραπτου μεγέθους σημασίας συνδρομή του ιδρυτή της Clearview, αφού διασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την ηθική-ψυχική ακεραιότητα των Ουκρανών και παράλληλα την ενοχοποίηση των Ρώσων.

     Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/pos-chrisimopoioyntai-ta-systimata-anagnorisis-prosopoy-ston-polemo-stin-oykrania-long-read/

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης