Ρομποτική στο διάστημα

ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 

 

Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της ρομποτικής στα πεδία εξερεύνησης και έρευνάς του διαστήματος, αποτελούν τα ρομπότ. Ο άνθρωπος, δεν έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει διάφορα είδη ερευνών, έτσι υπάρχει η δυνατότητα ταξιδιού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του γαλαξίας μας μέσω αυτών. 

 

Τα ρομπότ είναι μηχανές τις οποίες οι επιστήμονες μπορούν να τις σχεδιάσουν με ιδιαίτερο τρόπο έτσι ώστε να λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, όπως σε πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή θερμοκρασία. 

 

                                                                     

 

Τα ρομπότ είναι μία μηχανική συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει άτομα σε διάφορες εργασίες. Μέσω διαφόρων προγραμμάτων έχουν την δυνατότητα να τα ελέγχουμε δίνοντας εντολές. Διαφέρουν από άλλες μηχανές διότι μπορούν να εξάγουν πληροφορίες από το περιβάλλον τους και να τις επεξεργάζονται, με αποτέλεσμα να εκτελούν ένα πολύπλοκο έργο. 

 

Υπάρχει ένας άλλος λόγος που θα προτιμούσαμε να στείλουμε ρομπότ στο διάστημα και ίσως ο πιο σημαντικός είναι ότι τα διαστημικά σκάφη πρέπει γενικά να είναι απολύτως ασφαλή ώστε να μην κινδυνεύουν οι επιβάτες τους. Αυτά τα συστήματα ασφαλείας είναι πολύ ακριβά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην λειτουργήσουν σωστά. Χάρη στα ρομπότ, μπορούμε να μάθουμε για το διάστημα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή! 

 

                                                                                                        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ NASA 

 

Το ρομποτικό όχημα που ξεκίνησε στις 24 Μαΐου, θα χρειαστεί τρεις μήνες για να φτάσει στον Άρη και να συλλέξει δείγματα από την επικράτειά του. Είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Καλιφόρνια, προτάθηκε μια πρωτοποριακή ιδέα: να τοποθετηθεί ένας αστεροειδής σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, ώστε να μπορεί να μελετηθεί πιο εύκολα. Το κόστος μιας τέτοιας αποστολής εκτιμάται ότι είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η NASA ανακοίνωσε σχέδια για αποστολή ενός νέου ρομποτικού ρόβερ, παρόμοιο με το επιτυχημένο Curiosity στον Άρη το 2020, αν και με περιορισμένο προϋπολογισμό. Το γεγονός ότι το νέο rover θα είναι πιο κοντά στον πραγματικό στόχο της NASA, μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το 2030.  

 

Γερμανικά ρομπότ θα καθαρίσουν άχρηστους δορυφόρους έξω από τον πλανήτη. Τα ρομπότ θα μπορούν να επιδιορθώνουν ελαττωματικούς δορυφόρους στέλνοντας αυτούς που δεν μπορούν να επισκευαστούν στο διάστημα, καθώς θα είναι έτοιμοι μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τα ρομπότ θα προσεγγίσουν ελαττωματικούς δορυφόρους για επισκευές, ενώ θα απομακρύνουν αλλά που δεν μπορούν να επισκευαστούν, ελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο στη γεωστατική τροχιά — υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 200 «νεκροί» δορυφόροι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. 

 

 

Πηγές:  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης