Πως οι υπολογιστές μολύνουν το περιβάλλον.

Στις μέρες μας, που η τεχνολογία προχωράει πιο γρήγορα από ποτέ, φαίνεται ταυτόχρονα να γίνεται και αχώρηστο κομμάτι της ζωή μας. Από τις πλέον πιο απαραίτητες οικιακές συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων ή το ψυγείο εώς τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, βλέπουμε πόσο η τεχνολογία μας βοηθάει καθημερινά. Όμως δεν είναι όλα «μέλι γάλα» για το περιβάλλον, το οποίο υφίσταται τις συνέπειες των προνομίων μας, ειδικά αυτές των υπολογιστών.

 

Ηλεκτρική καταπόνηση

Κι εγώ, κι εσύ και σχεδόν 1.3 δισεκατομμύρια ακόμη άτομα έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Έχεις σκεφτεί ποτέ τί οικολογικό ανντίκτυπο έχει αυτή η χρήση υπολογιστή; Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για προσωπική αλλα και επαγγελματική χρήση καταπονούν το περιβάλλον πιο πολύ από όσο αντιλαμβανόμαστε. Ο μέσος υπολογιστής χρησιμοποεί περισσότερο ρεύμα από το ψυγείο του σπιτιού μας! Για να παραχθεί όλο αυτό το ρεύμα, εκμεταλλευόμαστε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επίσης απελευθερώνονται τοξικά χημικά στην ατμόσφαιρα. Το ποσό ρεύματος που χρειάζονται όλοι αυτοί οι υπολογιστές συμβάλλει στους τόνους αερίων του θερμοκηπίου που μολύνουν την ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο.

 

Παραγωγή

Η παραγωγή των υπολογιστών επίσης κάνει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Η κατασκευή των υπολογιστών χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων και χημικών. Οι υπολογιστές μικραίνουν σε μέγεθος με τα χρόνια, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός οτι χρειάζονται 10 φορές το μέγεθος τους σε χημικά κατά την διάρκεια της παραγωγής τους. Η μόλυνση που προκαλείται από την παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εκείνους που ζουν κοντά στα εργοστάσια καθώς αποβάλλονται πολλά χημικά στην ατμόσφαιρα που είναι καταστροφικά για τον οργανισμό μας.

Χωματερή

Η αλλαγή της τεχνολογίας ή βλάβες σε υπολογιστές οδήγησαν σε εκατομμύρια τόνους αποβλήτων από πεταμένους υπολογιστές κάθε χρόνο. Περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων απορρίπτονται κάθε χρόνο. Οι πιο πολλοί από αυτούς τους υπολογιστές έχουν αποσταλεί σε χωματερές σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αφρική, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές σε αυτές τις χώρες που είναι μολυσμένες από τα απόβλητα των υπολογιστών. Οι υπολογιστές περιέχουν βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος και το χρώμιο και άλλα τοξικά χημικά όπως βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας και φθαλικές ενώσεις, τα οποία μολύνουν το έδαφος, την ατμόσφαιρα και το νερό. Οι απορροές από τις χωματερές στις οποίες πετάγονται οι υπολογιστές, ρυπαίνουν το νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατάποση, εκθέτοντας ανθρώπους σε επικίνδυνα χημικά.

Κλείνοντας, οι υπολογιστές φυσικά και μας διευκολύνουν την ζωή, όπως και όλη η υπόλυπη τεχνολογία, όμως είναι καλό να γνωρίζουμε και να είμαστε συνειδητοποιημένοι για το αντίκτυπο που έχον στο περιβάλλον.

ΠΗΓΕΣ:

https://sciencing.com/how-do-computers-pollute-the-environment-13660586.html

https://www.independent.co.uk/climate-change/news/toxic-metals-danger-in-your-computer-5371933.html

https://www.greenbiz.com/article/how-hp-and-dell-are-reducing-toxics-their-electronics

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης