Εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν βιντεοπαιχνίδι

Επιστήμονες ερευνητές απο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία έμαθαν σε ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα πως να παίζουν το παιχνίδι PONG. Κατάφεραν και δημιούργησαν μικρούς εγκεφάλους που αποτελούνται από 800.00 με 1 εκατομμύριο εγκεφαλικά κύτταρα σε τρυβλίο Petri.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν την αποκαλούμενη μάζα cyborg βάζοντας βλαστικά κύτταρα πάνω σε μια συστοιχία πολλαπλών ηλεκτροδίων. Για την ακριβή τοποθεσία της μπάλας ένα σήμα αποστέλεται αριστερά και δεξιά, έπειτα οι νευρώνες στέλνουν σήμα για να μετακινήσουν το κουπί. Παραδείγματος χάρη, αν πυροδοτηθούν ηλεκτρόδια στα αριστερά μιας συστοιχίας τότε τα κύτταρα γνωρίζουν ότι η μπάλα βρήσκεται στα δεξιά. Η απόσταση του σήματος πληροφοδοτεί τα κύτταρα σχετικά με τη συχνότητα και έτσι όπως και στο πραγματικό βιντεοπαιχνίδι κινόυν το κουπί μόνο δεξιά και αριστερά.

Το απίθανο όμως είναι ότι έμαθαν και προσαρμόστηκαν μόνο μέσα σε 5 λεπτά, πολύ πιο γρήγορα από συστήματα τεχνιτής νοημοσύνης. Σε αντιπαράθεση όμως το επίπεδο δεξιοτήτων είναι κατώτερο των AI.

Συνοψίζοντας, ένα τέτοιο πείραμα μπορεί να ωθήσει την επιστήμη μπροστά ανακαλύπτοντας πολλές πιθανές εφαρμογές και στην βελτίωση συστημάτων μηχανικής μάθησης όπως η δοκιμή θεραπειών του εγκεφάλου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης