Διαδικτυακή δημιουργικότητα

    Μετά από δύο κύματα πανδημίας ( COVID-19), όλοι μας ενταχθήκαμε σε έναν νέο τρόπο ζωής και αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε αισιόδοξα τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μια από αυτές τις αλλαγές αφορά τον τρόπο διεξαγωγής τόσο των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όσο και των εργασιών πολλών επαγγελμάτων. Ωστόσο τι επίδραση είχε αυτό στην ζωή μας ;
   skoupidia-1-600-x-360-600x300
Έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού (Stanford, Columbia)   έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά εργατών ήταν πιο δημιουργικά όταν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, σε σχέση με όταν συναντιόντουσαν διαδικτυακά. Πράγματι, η δημιουργικότητα βασίζεται στην δυνατότητα του ανθρώπου να αλληλεπιδράσει με το τον συνάδελφο και να μοιραστεί  ιδέες. Όμως, όταν αυτό γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων, μειώνεται η απόδοση αυτή του ανθρώπου και η υπερβολική συγκέντρωση στον υπολογιστή κουράζει τους εργάτες , έχοντας ως αποτέλεσμα την δυσκολία συμμετοχής ενεργά στο γνωστό «brainstorming».Εκτός από αυτό, πόσο εύκολη είναι η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά το εργασιακό ωράριο; Μάλλον όχι και τόσο εύκολη, προτείνουν διάφορες οικογένειες που κλήθηκαν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.
 μαμά-παιδιά-τηλεργασία
Βέβαια δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε ολοκληρωτικά την τηλεργασία από τις ζωές μας. Αναλυτικότερα, έχει αποδειχθεί πως εξυπηρετούν στις δύσκολες καταστάσεις των εργατών, δίνουν περισσότερες ευκαιρίες ,λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων,  και διευκολύνουν τις μετακινήσεις πολλών ανθρώπων που ζουν στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με την έρευνα “Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19” της KPMG, 40% των γυναικών εκτιμούν πως η τηλεργασία αύξησε την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα τους, εν όσω βρίσκονταν υπό την άνεση του σπιτιού τους.
 Επομένως, εν τέλει ,η τηλεργασία μπορεί να αποτελέσει μια μικρή τροχοπέδη στην εξέλιξη του ανθρώπου όσων αφορά στην δημιουργικότητα και κριτική σκέψη, αλλά μπορεί συγχρόνως να προσφέρει διαφορετική και πιθανότατα καλύτερη ποιότητα αποτελεσμάτων της εργασίας .
https://www.in.gr/2022/04/29/b-science/technology/oi-tilediaskepseis-skotonoun-ti-dimiourgikotita-ton-stelexon/
https://www.cretalive.gr/epistimes/oi-ergazomenoi-stin-pliroforiki-oi-pio-thetikoi-stin-kathierosi-tis-tilergasias
https://paidemata.gr/thlergasia-me-ta-paidia-sto-spiti-euxh-h-katara/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης