Οι μηχανές όντως θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους?

 

 

 

download

Επιμέλεια: Θάνος Ντελέκος

 

Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και μαζί του εξελίσσεται και η τεχνολογία. Κυρίως η αυτοματοποίηση, η οποία θα αντικαταστήσει πάρα πολλά επαγγέλματα. Από τον δέκατο ένατο αιώνα, κατά τη βιομηχανική επανάσταση, είχαν αρχίσει οι μηχανές να κάνουν τις δουλειές των ανθρώπων. Μετά, ήρθαν τα ρομπότ τα οποία πλέον βλέπουμε σε κάθε βιομηχανία να κάνουν τα πάντα γρηγορότερα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και -κυρίως- φθηνότερα από τους ανθρώπους. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει δραματικά σχεδόν κάθε εργασία που κάνει και ένας άνθρωπος. Κάποιες από αυτές τις μηχανές είναι ήδη εδώ, ίσως για να πάρουν τη δική σου δουλειά.

 

Ενα παράδειγμα είναι η Αμερική. Στο πανεπιστήμιο του Tennesse χρησιμοποιουν μικρά ρομπότ για τη μεταφορά φαγητού «delivery». Αντί για τα συνιθησμένα ταξι έχουν καινούργια με τεχνιτή νοημοσύνη να τα ελέγχει. Ολα αυτα όμως υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές και βρίσκονται ακόμα σε στάδιο πειραματικό. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν παγκοσμίος κλέβοντας την εργασία πολλών.

 

Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Μοσέ Βαρντί του Πανεπιστημίου Ράις δήλωσε ότι «πλησιάζουμε σε μια εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: Αν συμβεί αυτό, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;»

 

 

 

Όπως είπε, προκύπτει αναπότρεπτα το ευρύτερο ερώτημα «αν η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, τελικά ωφελεί την ανθρωπότητα». Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη εξαφανίζουν συνεχώς θέσεις εργασίας ιδίως της μεσαίας τάξης και διευρύνουν τις εισοδηματικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι με μεγάλη εξειδίκευση (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.) θα είναι κάπως πιο προστατευμένοι από την αυτοματοποίηση, όπως επίσης θα είναι -σε ένα βαθμό- και αυτοί χωρίς εξειδίκευση, επειδή είναι τόσο κακοπληρωμένοι, που δεν συμφέρει τις εταιρείες να πληρώσουν τον κόστος της αυτοματοποίησης αυτών των θέσεων εργασίας. Αρα για να δώσουμε μια τελική απάντηση, ναι αυτο το φαινόμενο θα έχει επίδραση πάνω στον εργασιακό τομέα για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην μεσαία τάξη αλλά θα δώσον περισσότερες ευκαιρίες σε εξειδικευμένες δουλειές.

 

πηγες:     https://philenews.com/koinonia/eidiseis/article/859120/-oi-nees-technologes-allazoyn-to-mellon-tis-ergsias

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης