Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη

Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να εισβάλει σε κάθε τομέα της ζωής μας, τώρα και στην τέχνη. Με την νέα εφαρμογή «Dream» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, μπορεί κανείς να μετατρέψει μια λέξη, μια φράση ή μια εικόνα σε πίνακα ζωγραφικής.

Η εφαρμογή λειτουργεί εξαιρετικά απλά. Ο κάθε χρήστης εισάγει μια λέξη ή φράση και επιλέγει ένα στυλ ζωγραφικής που θέλει να έχει ο πίνακας του. Μπορεί ακόμα να εισάγει μια εικόνα από τη συλλογή φωτογραφιών του, η οποία θα επηρεάσει τον πίνακα είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό. Η εφαρμογή δημιουργεί έργα τέχνης που βασίζονται στα κείμενα και τις εικόνες που εισάγει ο χρήστης.

Για να το καταφέρουν αυτό, οι δημιουργοί της εφαρμογής  έχουν χρησιμοποιήσει δύο αρχιτεκτονικα νευρωνικά δίκτυα : το VQGAN και το CLIP. Το δίκτυο VQGAN δημιουργεί εικόνες από αριθμούς εισόδου και το CLIP μετρά την ομοιότητα μεταξύ ενός κειμένου εισόδου και μιας εικόνας εισόδου. Πιο συγκεκριμένα, το VQGAN είναι ένα παραγωγικό ανταγωνιστικο δίκτυο, με δύο ανταγωνιστικά δίκτυα που μαθαίνουν χωρίς επίβλεψη. Παράλληλα, το CLIP μετατρέπει τα κείμενα σε εικόνες με τρόπο εμπνευσμένο από δίκτυα για επίβλεψη φυσικής γλώσσας και πολυτροπική εκμάθηση. Διαπιστώθηκε ότι η απλή εκπαίδευση αντιστοίχισης λεζάντων με εικόνες είναι ένας αποτελεσματικός και επεκτάσιμος τρόπος εκμάθησης αναπαραστάσεων εικόνων, έτσι ώστε στη συνέχεια η φυσική γλώσσα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναφορά στις μαθημένες οπτικές έννοιες. Οι προγραμματιστές συνδύασαν τα δύο δίκτυα με τέτοιο τρόπο ώστε το CLIP να καθοδηγεί μια αναζήτηση στις εισόδους του VQGAN προσπαθώντας να ταιριάξει με τα μηνύματα κειμένου. Αυτή η διαδικασία αναμειγνύει αργά τις εικόνες που αντιστοιχούν στις λέξεις εισαγωγής.

Έτσι, με απλά λόγια, η εφαρμογή μπορεί να δημιουργεί έργα τέχνης που να βασίζονται σε λέξεις και εικόνες που εισάγει ο χρήστης αφού έχει την ικανοτητα να συνδυάζει λεζάντες με εικόνες.

Εύα Κουρνιωτη Α2

Πηγή πληροφόρησης

https://towardsdatascience.com/how-this-artificial-dreaming-program-works-and-how-you-can-create-your-own-artwork-with-it-387e5fb369d9

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης