Εσύ χρησιμοποιείς σωστά το διαδύκτιο;

Επιμέλεια Άρθρου: Βελισσάρη Σοφία, Αφράτη Σταυρούλα

Είναι αναμφισβήτητο πως σε αυτόν τον αιώνα παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικής εξέλιξης όλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Όμως το χρησιμοποιούν με τον σωστό τρόπο; Γνωρίζουν τους κινδύνους του και γνωρίζουν να προφυλαχθούν από αυτούς; Για αυτό είναι αναγκαίο οι νέοι και οι ενήλικες να πληροφορηθούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Προσωπικά δεδομένα ονομάζονται οι πληροφορίες κάθε χρήστη που τον χαρακτηρίζουν και εξατομικεύουν από τους υπόλοιπους, λόγου χάρη το όνομα, η διεύθυνση και το θρήσκευμα τους.

Το διαδίκτυο διαθέτει πολλούς διαφορετικούς τρόπους κλοπής δεδομένων. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ιοί, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε πολλές μορφές, όπως μέσω ψεύτικων διαφημίσεων , ανεπιθύμητων μηνυμάτων και e-mail. Μέσω των ιών ,που εισέρχονται στον υπολογιστή μας μπορούν είτε να κλέψουν τα δεδομένα του υπολογιστή είτε δεδομένα για λογαριασμούς  κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες μας. Ωστόσο, αρκετές φορές εμείς οι ίδιοι παραδίδουμε τα προσωπικά μας δεδομένα χωρίς να γνωρίζουμε τι θα προκύψει.

Για να αποφύγουμε τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμο κάθε χρήστης να γνωρίζει  πώς να προφυλάξει τον εαυτό του. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η εγκατάσταση ενός λογισμικού ασφαλείας και ένα καλό anti-virus. Mε αυτά ο υπολογιστής μας και τα δεδομένα μας είναι ασφαλή ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο και εμείς οι ίδιοι πρέπει να προσέχουμε την δραστηριότητά μας και να μην μπαίνουμε σε μη ασφαλείς ιστοσελίδες. Επιπροσθέτως, η αποθήκευση κωδικών ή στοιχείων σε μη έγκυρες ιστοσελίδες ,παρόλο που διευκολύνει την καθημερινότητά μας, είναι επικίνδυνο.

Από όλα τα παραπάνω  αβίαστα συμπεραίνουμε ότι η γνώση της σωστής χρήσης του διαδικτύου είναι πολύ σημαντική για όλους , διότι η άγνοια μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.