Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Επιμέλεια: Τσαλούμα Δέσποινα, Τσάλλα Ευαγγελία

cyber_crime

 

Το διαδίκτυο πλέον έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, για τον λόγο ότι μας εξυπηρετεί σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα γίνεται ευκολότερη η ενημέρωση για τα νέα και έτσι επιτυγχάνεται η παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα, είναι δυνατό να κρατάμε επαφές με πρόσωπα που δεν έχουμε άμεση επαφή, αλλά και να γνωρίζουμε νέα άτομα βάση κοινών ενδιαφερόντων. Παρόλα αυτά πολλές φορές οι προθέσεις κάποιων ανθρώπων δεν είναι πάντα αγνές, και έχουν σκοπό να εξαπατήσουν τους πιο ευάλωτους.

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η απάτη με σκοπό να αποσπαστεί ένα χρηματικό ποσό. Αυτό γίνεται με email ή μηνύματα άλλου είδους, προσπαθώντας να επικαλεστούν το συναίσθημα του παραλήπτη και έτσι να αποκαλύψει κωδικούς τράπεζας. Εκτός από αυτό όμως, δημιουργούνται ιστοσελίδες οι οποίες παριστάνουν ότι διαθέτουν διάφορα προϊόντα, όπως παπούτσια, ρούχα κλπ, που είναι σε μεγάλη ζήτηση (κυρίως για μάρκες). Συνήθως τα προϊόντα αυτά εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην θέλουν να χάσουν ευκαιρία να τα αγοράσουν. Όμως στην πραγματικότητα, μόνο αποκαλύπτουν σε τρίτους τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, χωρίς να αποκτούν το προϊόν που παρήγγειλαν. Συνεπώς αποκτάται πρόσβαση σε ανεπιθύμητους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αφαιρώντας χρήματα.

Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, δημιουργήθηκε συντονιστικό όργανο με τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, με την συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Επίσης έγινε άμεσα ενημέρωση των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες, για να γνωρίζουν και οι ίδιοι την κατάσταση που επικρατεί και πώς να προφυλαχτούν από μόνοι τους.

Επίσης συχνό είναι η εξαπάτηση μέσω εφαρμογών ή σελίδων γνωριμίας. Μερικοί δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς σε τέτοιες σελίδες, με ψευδή αλλά ελκυστικά στοιχεία, ώστε να παρασύρονται αυτοί που το βλέπουν. Μόλις αρχίσει η συνομιλία με άτομο που έχει εξαπατηθεί και κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, μπορούν να ζητήσουν διάφορα προσωπικά στοιχεία όπως αριθμοί για τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και φωτογραφίες προσωπικού χαρακτήρα, παρουσιάζοντας άλλοτε διάφορες ιστορίες για να γίνουν πιο πειστικοί. Τέλος, μπορούν να ζητήσουν και συνάντηση, η οποία πιθανώς δεν έχει καλές προθέσεις.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να αποφύγει να πέσει θύμα. Είναι σημαντικό να παρατηρεί κάποιος διάφορα προειδοποιητικά σημάδια όπως  να μην ταυτίζονται πληροφορίες που δηλώνει με αυτά που αναφέρει κατά την διάρκεια της συνομιλίας. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται μεταφορά χρημάτων σε ανθρώπους που δεν υπάρχει γνωριμία από κοντά. Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή μας κάτι ύποπτο δεν πρέπει να διστάσουμε να το αναφέρουμε σε κάποιον ο οποίος είναι βέβαιο πως θα μας βοηθήσει.

Γενικότερα πρέπει η πλοήγηση στο διαδίκτυο να γίνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψην όλους τους κινδύνους που διατρέχουμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνονται πια τόσο συχνά απάτες, εφόσον ο κόσμος γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί και να ανταπεξέλθει σωστά, και η χρήση του διαδικτύου θα γίνει πιο ασφαλής και θα έχει μόνο καλό όφελος.

Πηγές:

https://saferinternet4kids.gr/scams/dating_romance

https://www.ethnos.gr/Economy/article/182163/apatesstodiadiktyoseexarshtiprepeinaprosexoynoipolitesxarakthristikaparadeigmata