Προτάσεις για ορθολογική χρήση των κοινωνικών δικτύων

WordleΣήμερα, η αισθητή παρουσία των κοινωνικών δικτύων σε όλους τους τομείς τις ανθρώπινης επικοινωνίας αποτελεί ένα πρωτόγνωρο σημείο των καιρών και η έκταση των συνεπειών της, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Είναι βέβαιο όμως, πως η επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων μας εκθέτει σε ένα φάσμα κινδύνων που ειδικά εμείς οι νέοι δεν πρέπει να αγνοούμε. Γι” αυτό λοιπόν θα ήταν συνετό να χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα με σύνεση και μέτρο, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις δυνατότητές τους στο έπακρο.

Πρώτα από όλα, ο χρήστης θα πρέπει να διαμορφώσουμε συνετή στάση. Είναι αναγκαίο να ενημερωνόμαστε για τους ασφαλείς τρόπους πλοήγησης στο διαδίκτυο, τις τεχνικές προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, την αναγνώριση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού κ.α., καθώς επίσης και να διαφυλάσσουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες, αποφεύγοντας την αλόγιστη και άμετρη δημοσιοποίησή τους, αφού οτιδήποτε δημοσιεύεται στο διαδίκτυο παύει πλέον να είναι ιδιωτικό. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουμε σελίδες με επιβλαβές περιεχόμενο και να αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη τυχόν μηνύματα ή προσκλήσεις από ανώνυμους χρήστες ή από άτομα που δεν γνωρίζουμε. Το σχολείο έχει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, τόσο στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, αλλά ίσως και με την οργάνωση εκδηλώσεων για ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η μέριμνα πρωτίστως για τις καθημερινές κοινωνικές σχέσεις μας με τους φίλους και τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός μας και η αντιμετώπιση των κοινωνικών δικτύων ως συμπληρωματικό τρόπο επικοινωνίας. Πρέπει να διακρίνουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η πραγματική φιλία και άλλο η απλή διαδικτυακή γνωριμία, από την οποία απουσιάζει η αυθεντικότητα, η ζεστασιά, η αμεσότητα και η ειλικρίνεια της δια ζώσης επικοινωνίας.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι η προστασία από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων αποτελεί σύνθετο εγχείρημα, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει τη συνδυασμένη δράση πολλών παραγόντων. Ας μην δαιμονοποιούμε όμως τα κοινωνικά δίκτυα και ας συνειδητοποιήσουμε εμείς οι νέοι πως η προστασία από τη «σκοτεινή» πλευρά του διαδικτύου είναι και προσωπική μας ευθύνη. Γιατί στην τελική δεν φταίει το μέσο, αλλά ο τρόπος χρήσης του: και στην προκειμένη περίπτωση ο νους που το χειρίζεται και το χρησιμοποιεί…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης