Μελίνα Μερκούρη: «Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο πολιτισμός»

Μελίνα Μερκούρη

       ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ:                                                                                Είμαι η Παναγιώτα Τοχουμίδου και θα παρουσιάσω σχετικά με την ζωή και το έργο της  Μελίνας Μερκούρη(1920-1994), της  υπουργού Πολιτισμού της χώρας μας, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια πολιτικών (εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.) Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού και έκανε το ντεπούτο της στη σκηνή το 1944. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα»(1955). Με το ρόλο της όμως της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή»(1960)αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε διεθνή ακτινοβολία. Το 1965 παντρεύτηκε τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος σκηνοθέτησε πολλές από τις ταινίες της.

Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό που βρισκόταν. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού επί ΠΑΣΟΚ. Το 1989 κήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης, έδωσε έμφαση στις εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης. Ξεκινάει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θίγοντας το θέμα επίσημα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό. Ο ευρωπαϊκός θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι δική της ιδέα ,όπως και η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για τη δημιουργία  αρχαιολογικού πάρκου.

Σχολιάστε

Top