Βαρένικα (συνταγή από τον Πόντο)

πιτάκια

Είμαι η Ελευθερία Καραμαργιού και θα σας …συστήσω την συνταγή για το αγαπημένο μου φαγητό «βαρένικα» που το μαγειρεύει η γιαγιά. Είναι συνταγή από τον Πόντο, πρόκειται για χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση από  τυρί ή ό,τι άλλο σας αρέσει π.χ. κιμά

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη:

αλεύρι (1 κιλό) -1 ποτήρι νερό- 1 αυγό -αλάτι

για τη γέμιση:

1/2 κιλό φέτα και  μυζήθρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό, το αυγό και το αλάτι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μαλακή και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα τυριά και χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και με τον πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, κόβουμε σε στρογγυλά δισκάκια με τσέρκι και στη μέση βάζουμε γέμιση. Τα διπλώνουμε στη μέση και προσέχουμε να τα κλείσουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μετά τα ζυμαρικά μας να πάρουν βράση (περίπου 15 λεπτά).Ασπρίζουν και ανεβαίνουν στην επιφάνεια όπου τα βγάζουμε με τη τρυπητή κουτάλα. Τα σερβίρουμε αφού τα περιχύσουμε με λίγο φρέσκο βούτυρο, λιωμένο και συνοδεύονται με γιαούρτι.

ΣΗΜ.: Συμφωνώ πως είναι λίγο δύσκολη η συνταγή αλλά αν υποσχεθείτε στη μαμά ότι θα βοηθήσετε ίσως την πείσετε να την φτιάξει και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!  Καλή επιτυχία!

 

 

Σχολιάστε

Top