Σκέψεις για την ονομασία «Ελγίνεια Μάρμαρα»

10834162_637176439725955_285210104_n

 

 

Είμαι η Ρεγγίνα Κελέτσι και  καθώς έψαχνα υλικό σχετικά με την εργασία μου για τα Γλυπτά της Ακρόπολης που έχουν κλαπεί από τον λόρδο Έλγιν, μου έκαναν εντύπωση κάποια σχόλια στη wikipedia.  Αφορούν την ονομασία των γλυπτών που συνήθως λέμε ¨Ελγίνεια Μάρμαρα» και θα ήθελα να δούμε κάποια από αυτά:

1.  «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ο μισός διάκοσμος του Παρθενώνα, κάποια κομμάτια από το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Με τίτλο Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να αναφέρονται μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα είτε κλάπηκαν είτε όχι.»

2. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένας τίτλος που καλύπτει όλα τα γλυπτά που ήταν στον Παρθενώνα. Τα Ελγίνεια μάρμαρα είναι τα γλυπτά τα οποία πήρε ο Λόρδος Έλγιν με κάποιου είδους άδεια της κυβέρνησης του τόπου.

3. Ο προσδιορισμός «Ελγίνεια» ισοδυναμεί με την εκ μέρους μας αποδοχή της κυριότητάς τους από το λόρδο Έλγιν (που τα αφαίρεσε με το πρόσχημα της καταγραφής τους) και τους απογόνους του.

4.Το ουσιαστικό «μάρμαρα» αποτελεί γενικόλογη ορολογία (μάρμαρα π.χ. υπάρχουν και στα W.C.) ενώ ο δόκιμος όρος για τέτοιας υψηλής καλαισθησίας έργα (γλυπτικής) τέχνης είναι «γλυπτά».

Σχολιάστε

Top