Μια επιστολή εναντίον του ρατσισμού

p1bp11lumh1abc5g8r241i0a12pt4

Τί γίνεται, όταν μαθαίνεις, ότι ένας παλιός σου φίλος και συμμαθητής, έμπλεξε σε νεοναζιστική οργάνωση; Η συνέχεια επί του πιεστηρίου….

Φίλε μου Στάθη

Δηλώνω σοκαρισμένος! Διαβάζοντας το μήνυμά σου εξεπλάγην από το γεγονός ότι έχεις εμπλακεί σε ομάδα … νεοναζιστών! Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι ο φίλος μου έχει πάρει λάθος δρόμο σε σχέση με την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση με τους ξένους ανθρώπους και έγινε … εχθρικός γι’ αυτούς. Σού γράφω λοιπόν, με σκοπό να σού εκθέσω τη γνώμη μου και να σού αλλάξω γνώμη!

Ο ναζισμός είναι ένα πέπλο που από πίσω του κρύβεται ο ρατσισμός. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, έχουμε σαφώς τα ίδια δικαιώματα, αλλά και βιολογικά, σύμφωνα με μελέτες, είμαστε ίδιοι κατά 98%‧  το 2% περίπου που απομένει είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς. Γιατί να αποστρέφεσαι ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας, χρώματος και διαφορετικής γλώσσας; Όλοι είναι άνθρωποι, δενΟ-Ρατσισμός-στην-Ελλάδα. υπάρχει λόγος να τους φοβόμαστε, γιατί κατά βάθος αυτό είναι ο ρατσισμός, ένας αδικαιολόγητος φόβος σε βαθμό έχθρας. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον άλλο, τον αποστρεφόμαστε. Βάλε στην άκρη τις προκαταλήψεις σου που σε κάνουν ρατσιστή, είναι «κούφιες ιδέες», δεν έχουν βάση. Γιατί, Στάθη, ένας λευκός να είναι «καλός» και ο μαύρος, ο αραπάκος, να είναι «κακός»;

Θα σου φέρω παράδειγμα εμένα. Στην τάξη είχαμε ένα αγοράκι από το Πακιστάν. Στην αρχή, το ομολογώ, παρασύρθηκα από «φασιστικές ιδέες»: πίστευα ότι δεν είναι … καλός. Όμως όταν του μίλησα, άλλαξα γνώμη. Ήταν τόσο καλός και αθώος. Ξεπέρασε, λοιπόν, και εσύ το τείχος που ορθώνεται μπροστά σου, ξεπέρασε τον ρατσισμό. Δες τα καλά στοιχεία των ξένων‧ είναι εργατικοί και, οι λαοί τους έχουν μεγάλη ιστορία. Είναι κρίμα να χάνεις την καλή επιρροή που μπορεί να σου προσφέρει ένας τέτοιος άνθρωπος. Μην είσαι ισχυρογνώμων και στενόμυαλος! ΞΥΠΝΑ! Μπορεί να σου αρέσει το κλίμα στην ομάδα αυτή, να νιώθεις σαν το σπίτι σου, αλλά άκουσέ με, εκεί μέσα επικρατεί η τρέλα. Άνθρωποι αμόρφωτοι, άνεργοι. Δεν έχεις θέση ανάμεσα τους.

Άνοιξε τα μάτια σου. Δες που είσαι και σκέψου, μην παρασύρεσαι, γιατί παρασύρθηκες σε απάνθρωπες συμπεριφορές και σκέψεις. Ό, τι θες, θα είμαι δίπλα σου, έτοιμος να σε βοηθήσω! Ελπίζω να σε πείσω και να έκανα το πρώτο βήμα, για να υπερνικήσεις το κακό που σε βρήκε.

Ο φίλος σου.

Στράτος Αρχοντώνης,Γ1

Σχολιάστε