Τεχνολογία και εκπαίδευση

     Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εισβάλει δυναμικά στην εκπαίδευση, με σκοπό να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία πιο διασκεδαστική παρακινώντας με διάφορες δράσεις τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα.

     Στις δύσκολες αυτές συνθήκες της πανδημίας που δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε χώρες ,μουσεία και θέατρα  η τεχνολογία μας παρείχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές περιηγήσεις σε αυτά . Επίσης τα  social media στην καραντίνα μας έφεραν πιο κοντά  με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και το netflix μας κράτησε συντροφιά .Ακόμη, τα μαθήματα δεν διακόπηκαν στην καραντίνα χάρις την εφαρμογή WEBEX με αποτέλεσμα να μην μείνουμε πίσω στην διδακτέα ύλη.

        Η τεχνολογία έχει προσφέρει φοβερές δυνατότητες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες!! Μερικές από αυτές είναι : Αρχικά τα ηχητικά φανάρια που συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων για τους τυφλούς συνανθρώπους μας. Ακόμη είναι η λειτουργία του αφηγητή στα laptop της νέας γενιάς που βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης να γράψουν κάποιο κείμενο στο word. Για παράδειγμα η Sary στο λειτουργικό σύστημα της Apple  της λες αυτό που θέλεις και εκείνη το υλοποιεί. Επιπλέον, τα τυφλά παιδιά διαβάζουν με την μπράιγ γραφή η οποία δουλεύει με μια τεχνολογική συσκευή. Επιπρόσθετα, σε πολλά προγράμματα στην τηλεόραση υπάρχει η δυνατότητα του υποτιτλισμού που χρησιμεύει σε παιδιά με προβλήματα ακοής.Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος είχε γενικευμένη αναπηρία σε όλο του σώμα και κουνούσε μόνο το χέρι του. Ο Στίβεν επικοινωνούσε  με μια συσκευή υποστήριξης ομιλίας μέσω της οποίας κατάφερε να εκθέσει την κοσμολογία του.

      Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας νέα επαγγέλματα προστίθενται κατα καιρούς στον τομέα της εργασίας. Όπως διευθυντής μάρκετινγκ μάνατζερ, γραφίστας κ.α . Με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές για τους νέους.

      Με την χρήση της τεχνολογίας διευρύνονται οι ορίζοντές μας γιατί ανακαλύπτουμε  νέους  κόσμους και νέες καινοτομίες κάνοντας το μακρινό προσιτό .

 

wikipidia – Stiven Hokingk