21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μητρική μας γλώσσα είναι αυτή που μαθαίνουμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Τη μαθαίνουμε χωρίς δασκάλους και σχολεία, με τα ακούσματα από αυτό το περιβάλλον. Όταν πηγαίνουμε στην πρώτη τάξη του δημοτικού, έχουμε ήδη μάθει τη μητρική μας γλώσσα.

(https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/ag_history/browse.html?start=8)

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας είναι μια παγκόσμια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει την γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία, την πολυγλωσσία και την διάσωση των ολιγότερο ομιλούμενων γλωσσών.

Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του ΠακιστάνΟυρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Οι πολύγλωσσες και πολυπολιτισμικές κοινωνίες ευδοκιμούν μέσω της διατήρησης των γλωσσών τους, οι οποίες χρησιμεύουν ως αγωγοί για την παραδοσιακή γνώση και την πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, η γλωσσική ποικιλομορφία αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές καθώς εξαφανίζονται περισσότερες γλώσσες.

Ξεκινώντας την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα του μαθητή και εισάγοντας σταδιακά άλλες γλώσσες, γεφυρώνονται τα εμπόδια μεταξύ του σπιτιού και του σχολείου, διευκολύνοντας την αποτελεσματική μάθηση.

Η πολύγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο προωθεί τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση των μη κυρίαρχων, μειονοτικών και γηγενών γλωσσών. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλα τα άτομα.

(https://www.un.org/en/observances/mother-language-day)