Αχ, χελιδόνι μου

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας λαμβάνοντας μέρος στην Παναττική Δράση με θέμα: «Καταγράφω τη βιοποικιλότητα στη Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας & επιτυγχάνω την ανθεκτικότητα μέσω συμμετοχικών διαδικασιών», έχει ήδη καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων τόσο στην πόλη μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Παρόλο που η ποικιλία των ειδών, φυτικών και ζωικών, που έχουμε συναντήσει ή γνωρίσει μας έχουν εντυπωσιάσει, ήταν αδύνατο να μη μας συγκινήσει ο ερχομός των χελιδονιών στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εντοπίσαμε και φωτογραφίσαμε το σταβλοχελίδονο….

IMG_20240404_074710

To σταβλοχελίδονο είναι στρουθιόμορφο κοσμοπολίτικο πτηνό της οικογένειας των Χελιδονίδων, ένα από τα χελιδόνια που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Hirundo rustica και περιλαμβάνει 7 υποείδη.

Είναι το κοινότερο και πολυπληθέστερο από όλα τα είδη χελιδονιού παγκοσμίως, αλλά και το πιο χαρακτηριστικό από τα χελιδόνια που έρχονται στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η γενικότερη αναφορά χελιδόνι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά στο συγκεκριμένο είδος.

(Σταβλοχελίδονο _ Βικιπαίδεια)

https://schoolpress.sch.gr/kyklamino/files/2024/04/Fylladio_Xelidonismata_ORNITHOLOGIKI_F.pdf