ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑ , ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ

 

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών σε όλο τον κόσμο και 1.150 από αυτά τα είδη βρίσκονται στην Ελλάδα;

Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών (διαδικασία μεταφοράς της γύρης, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά), παρά για την παραγωγή μελιού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων πισκέπτονται λουλούδια για να τραφούν με το νέκταρ ή τη γύρη τους και έτσι μεταφέρουν κόκκους γύρης από λουλούδι σε λουλούδι), τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο φυτικό και ζωικό περιβάλλον καθώς και τα φυτά που αναπτύσσονται κατ” επέκταση, αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο, παράγουν οξυγόνο και εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει.

Οι σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές, αποτελούν απειλή όχι μόνο για αυτά τα αναντικατάστατα είδη, αλλά και για την παραγωγή τροφής, την οικονομία, την σταθερότητα των οικοσυστημάτων και ενδεχομένως ολόκληρη τη ζωή στον πλανήτη Γη.

 Οι επικονιαστές κινδυνεύουν από:

  • Τα φυτοφάρμακα. Τα εντομοκτόνα, που δημιουργήθηκαν με σκοπό να σκοτώσουν τα παράσιτα, είναι επιβλαβή αποτελούν έναν από τους πιο άμεσους κινδύνους για τους επικονιαστές.

  • Την απώλεια βιοτόπων. Η εκτεταμένη εκμετάλλευση γης από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ζημιογόνος για τις μέλισσες καθώς χάνονται ή υποβαθμίζονται οι βιότοποι που κάποτε ήταν κατάλληλοι για τη δημιουργία φωλιάς ή για την εύρεση τροφής.

  • Κλιματική αλλαγή. Πολλές από τις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλαγές στα επίπεδα βροχοπτώσεων και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα έχουν επιπτώσεις στους πληθυσμούς των επικονιαστών, οδηγώντας κάποια είδη σε υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας μέχρι και στην εξαφάνισή τους.

  • Έλλειψη τροφής. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μείωσης του πληθυσμού των μελισσών και των άλλων επικονιαστών είναι η έλλειψη τροφής, ιδίως στις αστικές και τις γεωργικές περιοχές. Οι διαθέσιμες πηγές τροφής ολοένα περιορίζονται εξαιτίας της αστικοποίησης, των μειωμένων εκτάσεων ελεύθερης, άγριας γης.

Πηγές

  • https://www.thebeecamp.com/learn
  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1
  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7

Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες; Αφού τσιμπάνε… Η μέλισσα Σουσού εξηγεί.

What’s happening to the bees?

( Περιβαλλοντική ομάδα 2ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας)