Ομορφιές του χειμώνα – Ευαγγελία Κομνηνού

snowdrop-1025076_640

(Φωτογραφία: Hans – Pixabay )

Galanthus nivalis - Γάλανθος ο χιονώδης 

Από πάντα οι άνθρωποι γοητεύονταν από αυτό το λουλουδάκι που τολμούσε να διαπεράσει τον χιονισμένο μανδύα της γης στο καταχείμωνο, συμβολίζοντας τις όμορφες μέρες της Άνοιξης. Γι” αυτό, πολυάριθμοι μύθοι το συνοδεύουν:

Ένας πανάρχαιος μύθος θέλει την όμορφη νεράιδα που λεγόταν Άνοιξη να πρέπει να παλέψει εναντίον της κακιάς μάγισσας με το όνομα Χειμώνας, για ποια από τις δύο θα υποχωρούσε και θα εγκατέλειπε τη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, η νεράιδα Άνοιξη χτύπησε το δάχτυλό της και λίγες σταγόνες από το αίμα της έπεσαν στο χιόνι που το έλιωσε. Αμέσως, εκεί, φύτρωσε αυτό το όμορφο λουλουδάκι κι έτσι, η Άνοιξη νίκησε τον Χειμώνα.

Στην Αγγλία, το λουλούδι ονομάζεται «τα δάκρυα της Εύας». Όταν ο Θεός έδιωξε από τον Παράδεισο τον Αδάμ και την Εύα, κατά την περιπλάνησή τους εν μέσω χιονοθύελλας, καθώς ήταν παγωμένοι, τρομοκρατημένοι κι απελπισμένοι, η Εύα άρχισε να κλαίει. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε έναν άγγελο, για να τους παρηγορήσει και να τους αναγγείλει την άφιξη της Άνοιξης σύντομα. Εκεί που έπεσαν τα δάκρυά της Εύας, ο άγγελος έσκυψε κι έβαλε το δάχτυλό του. Τότε, ξεπήδησε από τη γη το λουλουδάκι αυτό, που είχε το σχήμα των δακρύων της Εύας. Ο άγγελος το έκοψε, της το προσέφερε και τη διαβεβαίωσε ότι ήταν μία υπόσχεση για την ευτυχία που θα επέστρεφε για την ίδια και τους απογόνους της.

Επιμέλεια άρθρου Ευαγγελία Κομνηνού

O Όμηρος αναφέρει ότι ο θεός Ερμής έδωσε τον Γάλανθο στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης που του επηρέασαν τη μνήμη. Είναι ένα απ’ τα πιο σπάνια και πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζει μέσα στο χιόνι, σηματοδοτώντας τον ερχομό της Άνοιξης. Η δρόγη του φυτού περιέχει τη δραστική ουσία γαλανταμίνη, βελτιωτική της μνήμης. Γίνονται έρευνες για πιθανή δράση της γαλανταμίνης στη θεραπευτική – επιβραδυντική αγωγή της νόσου του Alzheimer.

https://blogs.sch.gr/kkiourtsis/2013/09/22/galanthus-nivalis-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BD/