Υάκινθος

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 14•16

Peter_Paul_Rubens_-_The_Death_of_Hyacinth_1636-284x300

Από τον Κούρσο Ευάγγελο

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Υάκινθος ήταν ένας πολύ όμορφος νέος τον οποίο ερωτευτεύτηκε ο Απόλλωνας και σκότωσε κατά λάθος ρίχνοντας το δίσκο. Άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο Ζέφυρος, προσωποποίηση του δυτικού ανέμου, άλλαξε την κατεύθυνση του δίσκου, ώστε να σκοτώσει τον Υάκινθο και να προκαλέσει τη θλίψη του Απόλλωνα, επειδή τον ζήλευε. Στο σημείο που έτρεξε το αίμα από την πληγή του Υάκινθου, λέγεται ότι φύτρωσε το ομώνυμο φυτό και λουλούδι. Ο Μότσαρτ εμπνευσμένος από τον μύθο αυτό συνέθεσε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» το 1767.

Το φυτό υάκινθος (Hyacinthus Orientalis) είναι βολβώδες, καλλωπιστικό και πολυετές. Προέρχεται από τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπως την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τη Συρία. Καλλιεργείται μέσω του βολβού. Το ύψος του φτάνει τα 20 εκατοστά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται περίπου 8-10 εβδομάδες. Ανθοφορεί περίπου στα μισά της άνοιξης. Τα άνθη του έχουν διάφορα χρώματα, όπως μοβ, ροζ και λευκό.

υάκινθος

ΠΗΓΕΣ

1. Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας,εκδ. Σοκόλη

2.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29

3.http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_257.html

Σχολιάστε

Top