πύρρειος νίκη

ΑΠΟ: ΜΑΝΔΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Μαρ• 14•16

DSCF0890-1-@=1

Από τον Καρβέλα Κωνσταντίνο   

Στην ιστορία λέγεται ότι ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου (318-272π.Χ.) πραγματοποίησε περίφημες εκστρατείες  εναντίον του ανερχόμενου εκείνη την εποχή ρωμαϊκού κράτους.  Ο Ηπειρώτης, λοιπόν, βασιλιάς απείλησε τις ρωμαϊκές βλέψεις για επέκταση και κυριαρχία στο χώρο της νότιας Ιταλίας και της  Σικελίας μέσα από μία σειρά νικηφόρων, αλλά αιματηρών συγκρούσεων. Σε μια μάχη του εναντίον των Ρωμαίων, κοντά στην πόλη Άσκλο της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία, σημείωσε βέβαια σημαντική νίκη, αλλά είχε πολύ μεγάλες απώλειες στο στράτευμά του. Κι όταν οι αξιωματικοί του τού δίνανε κατενθουσιασμένοι συγχαρητήρια για την επιτυχία του, εκείνος ήταν σκεφτικός, σοβαρός, και τους παρατήρησε: «Εάν έτι μίαν μάχην Ρωμαίους νικήσωμεν, απολούμεθα παντελώς»· δηλαδή, «αν ακόμη μια φορά πετύχουμε άλλη μια τέτοια μάχη-νίκη ενάντια στους Ρωμαίους, θα χαθούμε πέρα για πέρα!!!».
Η  φράση σήμερα  χρησιμοποιείται μεταφορικά και έχει μείνει στους αιώνες, να λέγεται για επιτυχία αμφίβολη. Για νίκη βέβαια, αλλά που έγινε με τόσες απώλειες, ώστε να ισοδυναμεί με σοβαρή ήττα.

ΠΗΓΕΣ:

1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85

2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CF%81%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7

 

 

Σχολιάστε

Top