Γεύσεις και έθιμα από την Ουγκάντα

ΟΥΓΚΑΝΤΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Από την Παρασκευή Μουτιάμπα Γ3
Κabalagala

IMG_0770
Συνταγή
● 3 φλιτζάνια αλεύρι κασάβα
● 6 τμχ γλυκές μπανάνες ώριμες
● 1 κουταλάκι αλάτι
● 1 κγ ζάχαρη
● 1/4 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
● φυτικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα.
● 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
● 1/2 φλιτζάνι νερό για την ανάμειξη της ζύμης
Οδηγίες
1. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις πολτοποιούμε σε ένα μεγάλο μπολ
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι
3. Προσθέτουμε αλεύρι σε μικρές δόσεις στις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατεύουμε συνεχώς με μερίδες νερό μέχρι η ζύμη να γίνει πηχτή και να μην κολλάει.
4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
5. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη.
6. Τυλίγουμε σε κύκλο πάχους περίπου 1/4″.
7. Με τη χρήση ενός φλιτζανιού κόβουμε στο σχήμα των δίσκων μας.
8. Μαζεύουμε την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε ξανά και κόβουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθεί όλη η ζύμη.
9. Ζεσταίνουμε λάδι σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
10. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε εάν το λάδι μας είναι έτοιμο, εάν ένα μικρό κομμάτι ζύμης που βάλουμε στο λάδι ανέβει αμέσως στην κορυφή.
11. Τηγανίζουμε τις τηγανίτες μέχρι να ροδίσουν.
12. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη τις τηγανίτες.
13. Σερβίρονται κυρίως με τσάι το πρωί

ΟΥΓΚΑΝΤΕΖΙΚOΣ ΓΑΜΟΣ από την Παρασκευή Μουτιάμπα Γ3
Παραδοσιακή ενδυμασία γάμου της Ουγκάντα
● Παραδοσιακά, οι νύφες της Ουγκάντα φορούν ένα gomesi, που είναι ένα φόρεμα με έντονο χρώμα μέχρι το πάτωμα από μετάξι, βαμβακερό ή λινό ύφασμα. Έχει μυτερά, φουσκωμένα μανίκια με τετράγωνη λαιμόκοψη με δύο κουμπιά στα αριστερά της λαιμόκοψης, και αυτό το φόρεμα δένεται συνήθως γύρω από τη μέση με μια μεγάλη ζώνη ή φύλλο. Οι νύφες μπορούν επίσης να αλλάξουν το φόρεμά τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας του γάμου.
FB_IMG_1503522447131
● Όσο για τους γαμπρούς, παραδοσιακά φορούν κάντζου ή χιτώνα. Μπορεί να είναι είτε μέχρι τον αστράγαλο είτε μέχρι το πάτωμα και οι δημοφιλείς χρωματικές επιλογές είναι το λευκό και το κρεμ. Ωστόσο, τα πολύχρωμα κεντήματα γύρω από τον γιακά, την κοιλιά και τα μανίκια (που ονομάζονται ομουέλα) είναι συνήθως σε καφέ απόχρωση. Οι γαμπροί φορούν επίσης ένα κόφια κατά τη διάρκεια της τελετής με την ενδυμασία τους, ένα κυλινδρικό σκουφάκι χωρίς γείσο με ένα επίπεδο στέμμα
modele-couture-bazin-riche-homme-13
Προγαμιαίες παραδόσεις της Ουγκάντα
● Στην Ουγκάντα, τα ζευγάρια είναι ελεύθερα να επιλέξουν τους συντρόφους τους, αλλά οι οικογένειές τους πρέπει να συμφωνήσουν στον γάμο. Αν και οι δύο γονείς δεν έχουν δώσει την άδειά τους, η εκκλησία τους δεν θα τους παντρέψει.
● Υπάρχουν κάποια έθιμα και κανόνες, όπως για τους ανθρώπους που παντρεύονται και έχουν την ίδια θρησκεία αλλά δεν είναι από την ίδια φυλή. Οι οικογένειες θα κάνουν έναν «έλεγχο ιστορικού» για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει επικάλυψη στη φυλή τους.
Η «Τιμή της Νύφης”
● Μια παράδοση ονομάζεται « τιμή της νύφης » που μοιάζει με προίκα. Ένας αισιόδοξος μνηστήρας θα πληρώσει τη νέα του οικογένεια, δίνοντας από χρήματα μέχρι βοοειδή. Αυτή η παράδοση χρησιμεύει για να αναγνωρίσει ότι μια νύφη είναι πλέον μέλος της οικογένειας του συζύγου της και δεν είναι πλέον μέλος του παλιού της νοικοκυριού. Μερικοί μνηστήρες θα προσφέρουν δώρα αφειδώς στην οικογένεια της νύφης τους, ανάλογα με τον πλούτο τους.

Η τελετή εισαγωγής ή «Kwanjula”
arts01pix
● kwanjula, το ζευγάρι συνοδεύεται στο σπίτι της νύφης από κάποια μέλη της οικογένειας και τους φίλους του γαμπρού. Την ημέρα αυτή, ένας ορισμένος ομιλητής θα εκπροσωπήσει τον γαμπρό σε συζητήσεις με την οικογένεια της νύφης. Αυτός ο ομιλητής είναι συνήθως ένας πρεσβύτερος με εκτενή γνώση της κουλτούρας της Ουγκάντα. Στη συνέχεια, οι οικοδεσπότες θα χαιρετήσουν την οικογένεια του γαμπρού και θα τους συνοδεύσουν στο σπίτι με τον Omuko ή τον πλησιέστερο άνδρα συγγενή της νύφης (όπως έναν αδερφό).
● Κατά την άφιξη, στον Omuko δίνεται «Enkoko yo’muko» που μεταφράζεται χαλαρά «ένας κόκορας για τον κουνιάδο. Στη συνέχεια παρέχεται στους επισκέπτες καβουρδισμένος καφές, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται από τον εκλεκτό γέροντα των οικοδεσποτών ως σύμβολο του δεσμού μεταξύ των δύο οικογενειών και αφού χαιρετήσουν τους οικοδεσπότες κάθονται.
cock
● Αφού κάνουν τις συστάσεις, ο πρεσβύτερος επισκέπτης δηλώνει τον λόγο της επίσκεψής τους και ζητάει την άδεια για τον γάμο. Οι πρεσβύτεροι και από τις δύο πλευρές θα έχουν στη συνέχεια μια συζήτηση που μπορεί να περιλαμβάνει παροιμίες και μύθους. Η κουαντζούλα περιλαμβάνει επίσης πολλή μουσική, χορό και παλαμάκια, ενώ οι παράνυμφοι περικυκλώνουν τη νύφη για να «σπάσει» ο γαμπρός ώστε να φτάσει στην αγαπημένη του. Είναι μια τελετή γεμάτη παράδοση, μια γιορτή που συμβολίζει την ένωση δύο οικογενειών.
● Σε έναν γάμο της Ουγκάντα, «μπορείτε τώρα να φιλήσετε ο ένας τον άλλον» είναι λέξεις που μπορεί να μην ακούσετε. Οι νεόνυμφοι συνήθως δεν επιδεικνύουν πολλή σωματική στοργή, όπως φιλιά ή κρατήματα χεριών. Θα αγκαλιαστούν αλλά οτιδήποτε πιο οικείο δεν ταιριάζει στην περίσταση.
Παραδοσιακά γαμήλια δώρα της Ουγκάντα
● Στους επισκέπτες δίνονται διάφορα δώρα από Βίβλους μέχρι ζώα. Τα ζευγάρια συχνά ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους, όπως αναμνηστικά, έπιπλα, φαγητό και ποτό. Τα γαμήλια δώρα παρουσιάζονται επίσης παραδοσιακά από γυναίκες από την πλευρά του γαμπρού, οι οποίες κουβαλούν χορεύοντας τα καλάθια με τα δώρα στο κεφάλι τους μέχρι να φθάσουν στους νεόνυμφους. Σε έναν γάμο της Ουγκάντα υπάρχει πολύς χορός και μουσική.

Δείτε μία διάσημη χορευτική ομάδα παιδιών, τα GHETTO KIDS από παιδιά που ζουν σε ορφανοτροφεία της Ουγκάντα ΕΔΩ:

Ghetto Kids Dancing To Seketu _ Amapiano 2022

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης