Οικιακές εργασίες: έχει επέλθει τελικά ισότητα;

Οικιακές εργασίες: έχει επέλθει τελικά ισότητα;

Της μαθήτριας της Β Λυκείου Γρατσωνίδου Αγγελικής

apozimiosi-douleies-spitioy-350x262

Όπως είναι γνωστό ο άνθρωπος από τη στιγμή που άρχισε να βρίσκει καταφύγια και να δημιουργεί δικές του αυτοσχέδιες οικίες μέχρι και σήμερα επιδίδεται στις λεγόμενες οικιακές εργασίες,  την οργάνωση του χώρου του και τη διατήρηση της υγιεινής του. Όμως, οι οικιακές εργασίες από ποιους μονοπωλούνται; Πως θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο;

Αρχικά, παρόλο που ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη οικογένεια του 21ο αιώνα έχει αλλάξει σε σχέση με την εργασία και τη συνεισφορά της στον οικογενειακό προϋπολογισμό,  και παρά το γεγονός ότι πολλά από τα θεσμικά δικαιώματα της γυναίκας έχουν κατοχυρωθεί, τουλάχιστον στις δυτικές χώρες, ακόμη δε μπορεί να γίνει συζήτηση για την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στις οικιακές εργασίες αλλά μάλλον για τη μονόπλευρη εμπλοκή των γυναικών σε αυτές. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι παγκοσμίως οι δουλειές του σπιτιού που εκτελούνται από γυναίκες μετρώνται στις 12,5 δισεκατομμύρια εργατικές ώρες κάθε χρόνο. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την χειραφέτηση της γυναίκας που εξακολουθεί να ζει σε μία πατριαρχική κοινωνία.

Χωρίς αμφιβολία άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια επιθυμούν να εξαλειφθεί αυτή η ανισότητα. Με ποιον τρόπο όμως θα μπορούσε να μεταβληθεί το υπάρχον σκηνικό σε κάτι καλύτερο;

Μια πρόταση σε αυτό εδώ το ζήτημα είναι η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των ανδρών και των μικρών αγοριών. Θα ήταν ωφέλιμο να καλλιεργείται σε όλα τα μέλη μίας οικογένειας  η σημασία της κατανομής των οικιακών εργασιών και η αντίληψη ότι κανένας δεν οφείλει να εκτελεί μόνος του τις εργασίες αυτές λόγω του φύλου του. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι διαφημίσεις και τα μαζικά μέσα επικοινωνίας (ΜΜΕ) να πάψουν να προωθούν αναχρονιστικές σεξιστικές αντιλήψεις για τις υποχρεώσεις των δύο φύλων.

Συνοψίζοντας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μέχρι και σήμερα, οι οικιακές εργασίες εκτελούνται αποκλειστικά ή στο μεγαλύτερο βαθμό από γυναίκες συνεισφέροντας στην διατήρηση του φαινόμενου της ανισότητας των δύο φύλων. Αυτό μπορεί να αλλάξει, προοδευτικά, με την καλλιέργεια αξιών όπως της ισότητας και της δικαιοσύνης μέσα στην οικογένεια αλλά και τη στηλίτευση των σεξιστικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ. Εξάλλου μόνο με την αλλαγή της αναχρονιστικής κατάστασης αυτής θα μπορέσει να βελτιωθεί σε θέματα ισότητας και δικαιοσύνης ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας.

Επιμέλεια: Αλβανίδου Γεωργία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης