Μουσεία και εκθέσεις στη Βουδαπέστη και στην Πράγα

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΏΝ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Της μαθήτριας της Γ Λυκείου, Τσιαλού Βασιλικής

Με το ξεκίνημα της πενταήμερης εκδρομής μας ως Γ΄ Λυκείου στο εξωτερικό, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις επισκέψεις μας σε μουσεία αλλά και άλλα μέρη που σχετίζονται με την τέχνη.

Μουσείο τεχνών Μουσείο τεχνών1 Μουσείο τεχνών2 Μουσείο τεχνών3

Αρχικά, με την άφιξή μας στη Βουδαπέστη είχαμε την ευχάριστη επιλογή να επισκεφτούμε το Μουσείο καλών τεχνών γνωστό και ως SZÊPMŰVÉSZETI MÚZEUM.

Το κτίριο είχε πολλούς ορόφους, σε καθένα από τον οποίο φιλοξενούνταν διαφορετικές εκθέσεις. Στον πρώτο όροφο, όπου φιλοξενούνταν ευρήματα αρχαίων χρόνων από την περιοχή της Αιγύπτου, θαυμάσαμε τις σαρκοφάγους και τα κτερίσματα βασιλικών τάφων των φαραώ. Δυστυχώς, καθώς απαγορευόταν η φωτογράφηση στο συγκεκριμένο μουσείο, δεν μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε τα ευρήματα.

Αφήνοντας πίσω μας τον πρώτο όροφο του μουσείου, συνεχίσαμε την ξενάγηση μας. Εδώ πλέον μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε τα υπόλοιπα εκθέματα καθώς αποτελούσαν πίνακες ζωγραφικής του νεότερου κόσμου. Εδώ υπάρχουν αρκετά από τα έργα τέχνης που είδαμε…

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν η Όπερα της Βουδαπέστης. Ήταν πραγματικά εκθαμβωτική και όλοι μας μείναμε άναυδοι βλέποντάς την καθώς ήταν γεμάτη επίχρυσες διακοσμητικές γλυπτές λεπτομέρειες. Δεν υπήρχε γωνία της που να μην είχε έστω και ένα κομμάτι χρυσού. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο κτήριο από μια εξαιρετική ξεναγό και να μάθουμε την ιστορία της όπερας και της σύνδεσής της με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής κατά την οποία χτίστηκε. Μια εντυπωσιακή πληροφορία ήταν πως η όπερα της Βουδαπέστης χρηματοδοτήθηκε από τον Αψβούργο αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ με την προϋπόθεση όμως να γίνει μικρότερη από την όπερα της Βιέννης. Παρ’ όλα αυτά όμως η όπερα της Βουδαπέστης αποτελεί ομορφότερο χώρο από αυτόν της Βιέννης, γεγονός για το οποίο οι κάτοικοι της Ουγγαρίας είναι πολύ περήφανοι.

Μετά το τέλος της περιήγησής μας στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ήταν πλέον η ώρα να γνωρίσουμε και την Τσεχία, πιο συγκεκριμένα την πρωτεύουσά της την Πράγα. Κατά την διαμονή μας λοιπόν, επισκεφτήκαμε το Εθνικό Μουσείο της Πράγας γνωστό στους Τσέχους ως Národní muzeum. Το Μουσείο αυτό είχε εκθέματα φυσικής ιστορίας όπως τα πρώτα ζώα της γης αλλά και πολλά είδη κρυστάλλων. Σε κάθε αίθουσα του μουσείου υπήρχαν παγκάκια στα οποία μπορούσες να καθήσεις και να μελετήσεις όσο ήθελες τα εκθέματα. Το καλύτερο σημείο όμως του μουσείου ήταν ο τελευταίος όροφος στον οποίο ανεβήκαμε με προσοχή καθώς βρισκόμασταν στον τρούλο του μουσείου και είχαμε θέα όλη τη Πράγα. Από τις εκκλησίες και τους ναούς μέχρι και τα κάστρα, η θέα αυτή ήταν η καλύτερη ανάμνηση για να κλείσει το τελευταίο μεσημέρι μας στην Πράγα.

IMG_0459IMG_0460IMG_0494

Φεύγοντας πλέον από εκείνη την πλευρά την Πράγας κατευθυνθήκαμε στο κέντρο στο οποίο είχαμε αποφασίσει να επισκεφτούμε την έκθεση του Νταλί, του Άντι Γουόρχολ και του Μούχα. Εκεί αντικρίσαμε όλα τα έργα και τον βίο του καθενός καλλιτέχνη από αυτούς και μπορέσαμε να νιώσουμε τα συναισθήματά τους μέσω των έργων αυτών. Τέλος, είχαμε προγραμματίσει να ακούσουμε ένα Concerto κοντά στην Γέφυρα του Καρόλου στο οποίο ακούσαμε αποσπάσματα από τις τέσσερις εποχές του Βιβάλντι και άλλα γνωστά κομμάτια κλασικής μουσικής σε έναν καθεδρικό ναό. Το αποκορύφωμα αυτό της τελευταίας μας βραδιάς στην πόλη της Πράγας μας συγκίνησε όλους.

εισιτήρια κονσέρτου

Επιμέλεια: Αλβανίδου Γεωργία

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστώ πολύ κυρία Αλβανίδου για την βοήθειά σας και την ευκαιρία να αναπολησω τις αναμνήσεις αυτές! Ελπίζω στα υπόλοιπα παιδιά που θα πάνε τρίτη Λυκείου να έχουν την ευκαιρία που εμείς είχαμε να επισκεφτούμε αυτά τα μαγευτικά μέρη..διευρύνοντας τους ορίζοντες μας!

Υποβολή απάντησης