Ένα άρθρο του μαθητή της Γ Λυκείου Χουρίδη Ιωακείμ
Το τσιγάρο, τόσο το κλασσικό όσο και το ηλεκτρονικό, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων υγείας παγκοσμίως επηρεάζοντας όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Οι επιπτώσεις του είναι πολυδιάστατες και σοβαρές επηρεάζοντας τον αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και τα ανοσοποιητικό σύστημα.
Αρχικά, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό, όπως είναι η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα, καταστρέφουν το ιστούς των πνευμόνων μειώνοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά.
Παράλληλα, το τσιγάρο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, όπως το έμφραγμα και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νικοτίνη προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και στένωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος.
Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις, το τσιγάρο επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία. Ενώ η εισπνοή της νικοτίνης μπορεί προσωρινά να προκαλεί χαλάρωση, η εξάρτηση που δημιουργεί οδηγεί σε αυξημένο άγχος και ευερεθιστότητα όταν δεν ικανοποιείται η ανάγκη ύπαρξης της ουσίας στον οργανισμό.
Πώς μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την υγεία ενός εφήβου; Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, στους εφήβους. Οι άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος στους εφήβους περιλαμβάνουν: δύσοσμη αναπνοή, μυρωδιά καπνού και κίτρινα δόντια , χαρακτηριστικός βήχας, κακή αντοχή και φυσική κατάσταση, αυξημένο κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης, αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία, αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των πνευμόνων, οικονομική πίεση για την αγορά τσιγάρων.
Οι έφηβοι είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι στον εθισμό στη νικοτίνη, ο οποίος συχνά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορούν να αναπτύξουν διά βίου εθισμό από το κάπνισμα μόλις 100 τσιγάρων. Σχεδόν 9 στους 10 ενήλικες που καπνίζουν καθημερινά τσιγάρα δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο στην ηλικία των 18 ετών. Επιπλέον, η χρήση καπνού κατά την εφηβεία συνδέεται με τη χρήση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών. Οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες διαταραχές χρήσης ουσιών.
Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί πολύ, τόσο, ώστε να αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος τσιγάρου ανάμεσα στους νέους – Οι υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών και η πνευμονική νόσος που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 450 ατόμων στις ΗΠΑ δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίδραση του παθητικού καπνίσματος. Οι μη καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για να αναπτύξουν τα ίδια προβλήματα υγείας με τους καπνιστές και ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά.
Είναι λοιπόν σαφές ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, τόσο των καπνιστών όσο και των γύρω τους. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και οι υποστηρικτικές δράσεις για διακοπή του καπνίσματος αποτελούν βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση αυτής της βλαβερής συνήθειας. Η Υγεία μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και αξίζει να την προστατεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Επιμέλεια: Γρατσωνίδης Αστέριος, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής