Με αφορμή την πρόσφατη δημιουργία της ηλεκτρονικής εφημερίδας του σχολείου μας «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ» θελήσαμε να φιλοξενήσουμε μια συνέντευξη με τον νέο Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γιάννη Τσεπκεντζή στη σχετική στήλη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και μας καλωσόρισε στον χώρο του δημιουργώντας ένα φιλικό και οικείο κλίμα. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και να μας παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της θητείας του.
Αφού μας ξενάγησε μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. ΑργύρηΜπόγια στους χώρους του Δημαρχείου, απάντησε αναλυτικά στα ερωτήματα που του θέσαμε.
Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσεπκεντζή:
1η ερώτηση: Τι εύχεστε και τι προσδοκίες έχετε από τον νέο χρόνο;
Κάθε νέος χρόνος που έρχεται θεωρώ ότι για κάθε λογικό άνθρωπο δημιουργεί τις ίδιες επιθυμίες. Καταρχάς να υπάρχει ειρήνη, να πρυτανεύει η λογική, να βάλουμε μπροστά την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, να υποχωρήσουν οι εγωισμοί και να μπορέσουμε να ζούμε αρμονικά ως πολιτισμένη κοινωνία. Και όσο είναι δυνατόν να επικρατήσει η δικαιοσύνη, διότι το μεγαλύτερο ζητούμενο στην κοινωνία μας είναι αυτό. Αυτές είναι οι ευχές για το νέο έτος.
2η ερώτηση: Ως γνωστόν, το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης μας υστερεί σε πολλούς τομείς όπως: η θέρμανση, οι υποδομές, ο εξοπλισμός και πολλά άλλα. Πώς σκοπεύετε ως νέα δημοτική αρχή να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή;
Καταρχάς θα τρέξουν αρκετά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης στο μέλλον. Αυτό όμως που θεωρώ σημαντικό είναι ότι από τα σχολεία έλειψε εκτός από τα υπέρογκα χρηματικά ποσά, κυρίως η αγάπη και η επιμέλεια. Εγώ νομίζω ότι αν υπήρχε μία καλή θέληση από τον Δήμο κι έβλεπαν ανθρώπους με αγάπη να πέφτουν πάνω στο σχολείο, εθελοντικά και οι μαθητές θα παραδειγματίζονταν για να βοηθήσουν. Αλλά εδώ έχετε και εσείς μία μεγάλη ευθύνη. Δε μπορεί να συγχωρείται ένας βανδαλισμός. Όλοι έχουμε περάσει εφηβεία και το παραδέχομαι ότι έχω περάσει έντονη εφηβεία, αλλά πάντα σεβόμουν τη δημόσια περιουσία. Νομίζω ότι ο αυτοπεριορισμός και η σωστή αντιμετώπιση των δημόσιων χώρων εξαρτάται και από εσάς. Μπορείτε πολύ εύκολα να παρέμβετε, συμβουλεύοντας τον ταραχοποιό πως ο βανδαλισμός της δημοσίας περιουσίας είναι κάθε άλλο παρά μαγκιά.
3η ερώτηση: Πώς κρίνετε τη λειτουργία των σχολικών κτηρίων του Δήμου μας και ποιο είναι το πλάνο σας για την βελτίωση των συνθηκών στα σχολικά συγκροτήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
Λοιπόν, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα σχολικά κτήρια και πάντα θα υπάρχει. Όταν υπάρχει τέτοιος όγκος σχολικών κτηρίων είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να είναι όλα στην καλύτερη κατάσταση. Προσπάθειες βελτίωσης έχουν γίνει διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές. Το πρωτεύον θέμα είναι όμως να μπορέσουμε να εντάξουμε σε προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων τα κτήρια μας, να μειώσουμε τα κόστη, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες μάθησης και καθημερινής διαβίωσης των μαθητών μέσα σε αυτά. Και όσο μπορούμε να τα ενισχύσουμε σε εξοπλισμό έτσι, ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν παραπάνω δυνατότητες στα παιδιά μας να εξελιχθούν.
4η ερώτηση: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι όσον αφορά τα έργα του Δήμου μας και ποιους τομείς έχετε βάλει σε προτεραιότητα;
Πολλές φορές ανεξάρτητα από τις επιθυμίες μας, η λειτουργία ενός Δήμου που έχει πάρα πολλά ζητήματα και πάρα πολλές αγκυλώσεις δυστυχώς ή ευτυχώς δε μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς με τι θα ξεκινήσουμε. Παρόλα αυτά, στα κομμάτια που θα μπορούσαμε πραγματικά να επιλέξουμε, θα πω ότι πρέπει να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε τον παραγωγικό ιστό. Και παραγωγικός ιστός της περιοχής μας είναι κυρίως ο αγροτικός. Άρα λοιπόν, αυτό που πρέπει άμεσα να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τις υποδομές για τους αγρότες, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μπορέσουν να διευκολύνουν τη δουλειά τους, έτσι, ώστε να εισρεύσει χρήμα στην περιοχή. Από κει και πέρα προκύπτουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία κάποια είναι μακροπρόθεσμα και κάποια βραχυπρόθεσμα. Στα μακροπρόθεσμα θα πω ότι πρέπει να οργανώνουμε σιγά-σιγά το τουριστικό κομμάτι, θα πρέπει να δούμε τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός. Πάντως, οι δύο κύριοι τομείς που αφορούν τον τόπο είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας.
5η ερώτηση: Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων στην πόλη μας;
Καταρχάς να πω ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη η οποία ολόκληρη είναι ένα πάρκο. Με την έννοια ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια τα δέντρα αφαιρέθηκαν και το πράσινο υποχώρησε στην πόλη, θεωρώ ότι είναι τέτοια η έκταση των δενδροφυτεύσεών μας που πραγματικά κάνουν ολόκληρη την πόλη ένα πάρκο. Οι ελεύθεροι χώροι μας είναι αρκετοί. Έχουμε εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ενίσχυση αυτών. Άρα λοιπόν, μία από τις άμεσες προτεραιότητες της αντιδημαρχίας καθαριότητας και πρασίνου είναι οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, ώστε να μην αφήσουμε ούτε μία δενδροδόχο χωρίς δέντρο!
6η ερώτηση: Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να προσεγγίσετε τους νέους και να αξιοποιήσετε τις ανάγκες τους; Θα ήσασταν σύμφωνος στην διάθεση κάποιου κτηρίου για την οργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τους νέους του τόπου μας;
Είναι ένα πολύ μεγάλο και πολύπλευρο ζήτημα. Πράγματι οι νέοι πρέπει να έρθουν κοντά στον δήμο. Καταρχάς πρέπει να καταλάβουνε όλοι οι νέοι και όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου ότι ο Δήμος είναι το σπίτι τους, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Δήμο σαν το σπίτι τους γιατί η πρώτη μορφή της εξουσίας κοντά στον πολίτη είναι αυτή που έτσι κι αλλιώς ενσκήπτει στα προβλήματά τους και μπορεί να έχει άμεσα αντιδράσεις με κοινωνικές ευαισθησίες. Οι τρόποι για να προσεγγίσεις τους νέους είναι πολλοί. Καταρχάς, η προσιτότητα δημιουργεί ένα περιβάλλον πολύ όμορφο που μπορεί ο καθένας να πλησιάσει και να δει τον τρόπο λειτουργίας. Από κει και πέρα θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιες πλατφόρμες στις οποίες θα μπορούν να αναπτύσσονται συζητήσεις και μέσω αυτών να ενταχθούν οι νέοι στη λειτουργία του δήμου και να νιώσουν επιτέλους πως ακούγεται η φωνή τους. Διότι όσο πιο πολύ ενδιαφέρον βλέπουν από τον Δήμο τόσο πιο κοντά έρχονται σε αυτόν. Επίσης, θα ελεγχθεί όλη η δημοτική περιουσία ώστε, να παραχωρηθούν χώροι στους νέους με σκοπό να μπορούν κι αυτοί να αναπτύξουν τις επιθυμίες τους και τις δραστηριότητές τους. Θεωρώ ότι πραγματικά, αν δουν οι νέοι μία δημοτική αρχή η οποία αγαπά τον τόπο και τον κόσμο θα έρθουν πάρα πολύ προς τα εμάς.
7η ερώτηση: Κατά γενική ομολογία η Έδεσσα χαρακτηρίζεται ως «η πόλη των συνταξιούχων». Έχετε σκεφτεί κάποιους τρόπους ώστε η πόλη να αποτελεί πόλο έλξης για μόνιμη εγκατάσταση των νέων;
Πράγματι η πόλη φαίνεται να γερνάει. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ήδη στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2021 νομίζω έχουμε μια μείωση περίπου 1,000 κατοίκων στην πόλη, σε σχέση με το 2011. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς δύσκολα αντιστρέφεται. Αν το βάλεις σε ένα γενικό πλαίσιο πανελλαδικό, γιατί το πρόβλημα είναι και πανελλαδικό, επειδή οι νέοι, τα φρέσκα μυαλά, τα μορφωμένα παιδιά μπορούν σε χώρες του εξωτερικού να αμείβονται καλύτερα. Οπότε υπάρχει μια μετανάστευση, ουσιαστικά το τρίτο κύμα μετανάστευσης της χώρας και αυτό αφαιρεί όλο το δημιουργικό κομμάτι, αφήνοντας μία ολόκληρη χώρα να γερνάει. Στην Έδεσσα δε θα μπορούσε να ισχύσει εν πρώτοις κάτι διαφορετικό, αν δεν κάνουμε σωστή επένδυση στον τουρισμό και στις αγροτικές και τουριστικές υποδομές έτσι, ώστε να κρατήσουμε τους νέους μας. Άρα λοιπόν ο τομέας που μπορεί πραγματικά να συγκρατήσει αυτό το κύμα φυγής είναι ο τουριστικός. Αν φέρουμε τουρισμό με σωστούς όρους που θα σέβεται την περιοχή, θα μπορεί ο κάθε άνθρωπος να επενδύσει το μέλλον της οικογένειάς του.
Θέλω να ξέρετε ως νέοι ότι υπάρχουν πάρα πολλά «όπλα» στην περιοχή μας, όπως είναι οι λίμνες, τα μονοπάτια, το χιονοδρομικό, ο Άγιος Αθανάσιος, οι καταρράκτες φυσικά και γενικότερα βρισκόμαστε σε μία πολύ όμορφη περιοχή και όλοι οι νέοι πρέπει να προσανατολίζονται στο να δημιουργήσουν μαζί με τον Δήμο ένα τουριστικό πακέτο, φυσιολατρικό και αθλητικό.
8η ερώτηση: Στο τέλος της θητείας σας πώς θα ήσασταν ευχαριστημένος με την εικόνα της Έδεσσας;
Καταρχάς, αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από το πόσο ο κόσμος θα επιλέγει αυτή τη δημοτική αρχή. Διότι όπως καταλαβαίνετε άλλοι είναι οι στόχοι στα πέντε χρόνια κι άλλοι στα δέκα χρόνια. Επειδή όμως τα θέματα τα αναλύσαμε αρκετά, θα επισημάνω ότι αν θέλουμε να δούμε μία γενική εικόνα, θα επιθυμούσα να δω ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν τις μόνιμες δουλειές τους, οι οποίοι δεν θα προβληματίζονται στην καθημερινότητα, ανθρώπους που θα μπορούν να κινούνται με χαρά στο χώρο που ζούνε και ανθρώπους που θα βλέπουνε ότι η κατάσταση έχει θετικό πρόσημο και μία ανοδική πορεία. Θεωρώ πως όλοι έχουμε να βγάλουμε κάτι καλό από μέσα μας, αρκεί να υπάρχει κάποιος να τραβήξει τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας. Στόχος μας είναι να τραβήξουμε αυτόν τον κρίκο και να βγάλουμε στην επιφάνεια όλες τις ομορφιές που υπάρχουν στην περιοχή μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως η ομορφιά της φύσης στην περιοχή μας έχει χαραχθεί βαθιά στις ψυχές του κόσμου της Έδεσσας. Αυτή είναι η γενική εικόνα και πιστεύω πως δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς αυτές θα αποκαλυφθούν μακροπρόθεσμα.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τη θερμή τους φιλοξενία καθώς και για τις ιδιαίτερες εμπειρίες που αποκομίσαμε ως «εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι» από αυτή τη συνάντηση.
Είναι αναμφίβολα μεγάλη μας τιμή επειδή αυτή η αποκλειστική συνέντευξη αποτελεί το «βάπτισμα» τόσο για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο όσο και για τη σχολική μας εφημερίδα «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ».
Τη συνέντευξη από τον νέο Δήμαρχο πήραν τα μέλη της συντακτικής μας ομάδας: Γιώργος Μιχαήλ Παπαντωνόπουλος, Γαϊσίδου Νιρέλα (ερωτήσεις-επιμέλεια κειμένου) και Αναστασία Μπόγια (φωτογράφιση).
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει