Από την Καλλιόπη Ευθυμίου, μαθήτρια του Β1
Στη σημερινή εποχή είναι πανθομολογούμενο ότι το διαδίκτυο επιδρά καταλυτικά στην προσωπικότητα των νέων, κάτι που ισχύει τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά και είναι γνωστό ότι έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
Στα θετικά του χαρακτηριστικά μπορεί να θεωρηθεί η ενημέρωση που έχουν οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι για διάφορα θέματα. Η ενημέρωση αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τους εφήβους, διότι μπορούν να μάθουν γεγονότα απ’ όλο τον κόσμο και, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό πλέον στην εποχή μας γι’ αυτούς επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού τύπου παρά του έντυπου.
Εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση απ’ το διαδίκτυο. Ο νέος έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τις γνώσεις του στα μαθήματα ή τα πεδία που τον ενδιαφέρουν, ακόμη και να πραγματοποιήσει σπουδές εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία. Έτσι, διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και ενισχύει τις δεξιότητές του.
Επίσης, μέσω του διαδικτύου συνάπτει σχέσεις με άτομα γνωστά αλλά και άγνωστα μέσα από διάφορες εφαρμογές (instragram, facebook) κι έτσι δεν είναι πλέον εσωστρεφής ούτε απομονωμένος. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που προσφέρει το διαδίκτυο στους νέους είναι η ψυχαγωγία μέσω διάφορων παιχνιδιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί κανείς να συνομιλήσει με «αντιπάλους» που δεν γνωρίζει και πολλές φορές να δημιουργήσει φιλίες.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου είναι αρκετοί. Πρώτα και κύρια ως αρνητική συνέπεια του Internet μπορεί να θεωρηθεί η προβολή λανθασμένων προτύπων. Οι έφηβοι τα αποδέχονται άκριτα και τα ακολουθούν, για να είναι, όπως λένε, πάντα ¨μέσα στην μόδα¨ και ¨να έχουν στιλ¨ . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται στο ντύσιμό τους, στη διασκέδαση και γενικότερα στη συμπεριφορά τους. Επίσης, μέσα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται ωθούνται συχνά στο να γίνουν υπερκαταναλωτικοί χωρίς απαραίτητα να αποτελούν τα προϊόντα που αγοράζουν βασική τους ανάγκη.
Ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι η διαδικτυακή εξάρτηση των εφήβων. Ο εθισμός τους μπορεί να είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να μην αποχωρίζονται την ηλεκτρονική τους συσκευή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν αρκετές ώρες στο Internet και να απομονώνονται από τους φίλους και την οικογένειά τους. Τέλος, ο εθισμός τους σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί και να τους προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως στην όραση, στη διατροφή, ακόμη και τη σωματική τους υγιεινή, διότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός απ’ το διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο, όπως τονίζει σε μια συνέντευξή του ο κ. Σφακιανάκης, δημιουργός και τέως διευθυντής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ομορφύνει και βελτιώσει τη ζωή μας. «Το διαδίκτυο είναι ‘φως’, το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών, το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη κοινωνία σε όλο τον κόσμο» τονίζει. Ωστόσο, όποιοι κάνουν χρήση του διαδικτύου χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από προβλήματα. Το πρώτο από αυτά σχετίζεται με τα παιδιά: όταν κινούνται σε ελεύθερο διαδίκτυο χωρίς κανόνες από τους γονείς και παράλληλα δεν υπάρχει σχετικό μάθημα στο σχολείο, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.
Οι τρεις κανόνες του ασφαλούς διαδικτύου
Πρώτος κανόνας, λοιπόν, είναι ότι δεν πηγαίνουμε ραντεβού στα τυφλά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε».
Ο δεύτερος κανόνας, όπως τονίζει ο κ. Σφακιανάκης είναι ότι στην κοινωνική δικτύωση και γενικότερα στο διαδίκτυο προσέχουμε με ποιους μιλάμε. «Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να μπει κανείς σε ένα email ή στο Facebook; Αξίζει τον κόπο να τα δίνουμε όλα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε; Γιατί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε είναι αυτοί που θέλουν να μας εκμεταλλευθούν» εξηγεί χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν φταίνε οι τράπεζες αν εμείς απαντάμε και δίνουμε τα στοιχεία μας σε κακόβουλα email. Προτείνει δε να υιοθετήσουμε τον κανόνα ότι «φίλους στα κοινωνικά δίκτυα έχω όσους έχω και στην πραγματική ζωή» και κατά συνέπεια δεν συνομιλούμε ποτέ με αγνώστους και δεν αποδεχόμαστε άκριτα τα αιτήματα φιλίας.
Ο τρίτος κανόνας αφορά τους γονείς. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα firewall που εποπτεύει τα δίκτυα και τη χρήση τους ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει σε κακόβουλους να μας πάρουν τα δεδομένα. Άρα, προτείνουμε στους γονείς την αγορά ενός firewall, το οποίο και θα είναι παράλληλα και antivirus. Έτσι τα παιδιά μας θα βλέπουν αυτά που θέλουμε εμείς και μόνο και μάλιστα στις ώρες που επιθυμούμε.
Πηγές
1) ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ | a653164 blog (sch.gr)
2)Το διαδικτυακό παιχνίδι στη ζωή των παιδιών | SaferInternet4kids
3) https://www.cnn.gr/focus/story/292614/sfakianakis-oi-treis-kanones-gia-asfales-diadiktyo