Συνταγή Βασιλόπιτας

vasilopita-2021

Υλικά

400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ

300 γρ ζάχαρη

5 μέτρια αυγά

130 γρ ηλιέλαιο

120 γρ λιωμένο βούτυρο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ????150 γρ χυμό πορτοκάλι

1 κτγ μαχλέπι

1/2 κτγ κάρδαμο(κακουλέ)

20 γρ μπέικεν πάουντερ

2 γρ μαστίχα

2 βανιλίνες

100 γρ τρούφα σοκολάτας

 

Για το γλάσο…

300 γρ λευκή κουβερτούρα

30 γρ ηλιέλαιο

 

Για το στόλισμα…

Τριμμένο καρύδι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα , το κάρδαμο , τις βανιλίνες , το μαχλέπι μαζί με 4 κτσ ζάχαρη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.
  2. Τα προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με το  ηλιέλαιο , το λιωμένο βούτυρο , την υπόλοιπη ζάχαρη (συνολικά 300 γρ), το ξύσμα πορτοκαλιού , τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι γ.ο.χ , το μπέικεν πάουντερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας την.
  6. Σε μια φόρμα 26 εκ. αφού έχουμε βάλει στον πάτο λαδόκολλα βουτυρώνουμε καλά τα πλαινά(προτιμήστε μια αποσπώμενη με λείο δαχτυλίδι χωρίς να έχει γραμμές και βαθουλώματα).
  7. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και αφού το χτυπήσουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας προσθέτουμε και το φλουρί.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 170 c.
  9. Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα αφηνοντάς το να κρυώσει.
  10. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή κουβερτούρα μαζί με 30 γρ ηλιέλαιο.
  11. Γλασάρουμε την Βασιλόπιτα και την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
  12. Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι και γράφουμε ευχές με μια πραλίνα τύπου bitter ή με μια σοκολάτα κουβερτούρα αφού πρώτα την αφήσουμε να σφίξει ελαφρώς.

 

Καλή σας επιτυχία !!!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης