Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων.

                                                       «ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ».

             Το Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο είναι από τις πιο μεγάλες και σημαντικές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί ένα ακόμη θαύμα του Ιησού Χριστού.

              Ο Λάζαρος ζούσε στην Βιθυνία της Ιουδαίας.Κάποια στιγμή αρρώστησε πολύ σοβαρά και οι αδερφές του,Μάρθα και Μαρία απευθύνθηκαν στον Κύριο της Γαλιλαίας στην προσπάθειά τους να τον βοηθήσουν.Όμως ο Ιησούς έφτασε στην Βιθυνία 4 μέρες μετά την ταφή του Λαζάρου.Ο Ιησούς προσευχήθηκε για αρκετή ώρα και στη συνέχεια ζήτησε να του ανοίξουν την πλάκα του τάφου.Αφού συνέβη,Εκείνος ζήτησε από τον Λάζαρο να βγει έξω.Ο Λάζαρος μετά την εντολή του Κυρίου,σηκώθηκε-αναστήθηκε από τον τάφο.Έζησε για αρκετά χρόνια,ώσπου έγινε επίσκοπος στην Κύπρο στο τέλος της ζωής του.

            Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό λαό, διότι ο Λάζαρος είναι ένα πρόσωπο που εμπνέει σεβασμό στους  Έλληνες.Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δε μαζεύουν την σοδειά τους, γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρνουν τον θάνατο μέσα τους.

           Σε μια τέτοια ξεχωριστή μέρα η πατρίδα μας έχει ορίσει πολλά και όμορφα έθιμα.Ένα από αυτά είναι και οι Λαζαρίνες. Το έθιμο έχει διπλό χαρακτήρα,καθώς ταυτίζεται με τον ερχομό της  Άνοιξης,αλλά και με την ανάσταση του Λαζάρου.Πρόκειται για ένα έθιμο στο οποίο οι γυναίκες πήγαιναν στα χωράφια,μάζευαν διάφορα λουλούδια και στόλιζαν μικρά καλαθάκια.Είναι επίσης και χορευτικό έθιμο,όπου γυναίκες  χορεύουν ένα κυκλικό χορό με χαρακτηριστικά βήματα της περιοχής,φορώντας παραδοσιακές στολές.

                          Το Σάββατο του Λαζάρου αποτελεί μια από τις  πιο υπέροχες και σπουδαίες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας ,καθώς είναι ένα από τα θαύματα που πραγματοποίησε ο Ιησούς Χριστός.

           «ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ».

Η Κυριακή των Βαΐων ή αλλιώς Κυριακή του Λαζάρου είναι μια εξίσου σημαντική και σπουδαία γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία,όπως και για την πατρίδα μας.

  Από την Κυριακή των Βαίων αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.Κατά την ημέρα αυτή γιορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα,όπου εκεί οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν κρατώντας βάγια και απλώνοντας τα ρούχα τους στο έδαφος.

     ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΕΥΝΑΣ -ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ,Β2

Σχολιάστε