Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι είναι μουσική και γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός έργου. Με τον όρο μουσική εννοείται επίσης και το σύνολο ήχων από το οποίο απαρτίζεται ένα μουσικό κομμάτι. (Βικιπαίδεια) Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας . Στόχος είναι ο εντοπισμός  διαφορών που υπάρχουν στη μουσική ως προς τις παλιότερες εποχές ,τις ηλικίες που επηρεάζει ,τα συναισθήματα, τον τρόπο ζωής που συνδέει αλλά πρέπει και να καταλάβουμε για ποιο λόγο η μουσική υπάρχει στη ζωή μας και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Η ενασχόληση του ανθρώπου με τη μουσική έχει ευεργετικό αντίκτυπο στη ζωή του. Από την αρχαιότητα, η μουσική είχε μεγάλη συναισθηματική σημασία για τους ανθρώπους. Θεωρούνταν δώρο των εννέα Μουσών και μέσο πνευματικής ωρίμανσης. Ο Πυθαγόρας,  περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και το πώς η χρήση κατάλληλων μελωδιών μπορεί να συμβάλει στην ψυχική υγεία. Ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι η μουσική έχει τεράστια δύναμη και υποδείκνυε το ρόλο της στην ανατροφή μιας γενναίας και ηρωικής προσωπικότητας. Επίσης η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο ανεξαρτήτως ηλικίας. (Βικιπαίδεια)

Η μουσική παιδεία μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για έναν άνθρωπο, αλλά και για ένα παιδί για την υπόλοιπη ζωή του. Μπορεί να βοηθήσει και στις κοινωνικές δεξιότητες ενός ανθρώπου -αν για παράδειγμα ένα παιδί ξεκινήσει να παίζει ένα μουσικό όργανο ή γίνει κομμάτι μίας χορωδίας, μπορεί να αναπτύξει πιο εύκολα την ικανότητα να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους, να δουλεύει σε ομάδα, να αποκτήσει ηγετικές ικανότητες και πειθαρχία, αλλά και να εκτιμήσει την αναγνώριση και την επιτυχία. Επιπλέον, αν συνειδητοποιήσει πως μπορεί να αναπτύξει μία ικανότητα από μόνο του, αυτό μπορεί να του προσφέρει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση σχετικά με το τι μπορεί να καταφέρει στο μέλλον (jenny.gr). Μπορεί να προσφέρει στο παιδί και ασύγκριτη χαρά, καλύπτοντας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την ανάγκη του για δημιουργία.(mama356.gr)

Η μουσική είναι πολύ σημαντική, μας βοήθα και χρησιμοποιείται κυρίως για:

  • ·Διασκέδαση: Στο βασικότερο επίπεδο, η μουσική προσφέρει χαρά .Ανεβάζει την διάθεση μας, αλλά και συνοδεύει εργασίες όπως το διάβασμα, λειτουργεί επίσης καταλυτικά στα ταξίδια και στον ελεύθερο χρόνο.
  • ·Γαλήνη: Η μουσική αναζωογονεί το πρωί και ηρεμεί το βράδυ.
  • Ισχυρά συναισθήματα: Η μουσική μπορεί να προσφέρει βαθιές και συναισθηματικές εμπειρίες ειδικά κατά την εκτέλεσή της.
  • · Αντιπερισπασμό: Η μουσική αποσπά το μυαλό από δυσάρεστες σκέψεις.
  • Απαλλαγή: Η μουσική σε συνδυασμό με έντονη διάθεση μπορεί να απελευθερώσει από διάφορα συναισθήματα.
  • ·Ψυχικό έργο: Η μουσική ενισχύει την ονειροπόληση, αφήνοντας το μυαλό να γλιστρήσει σε αναμνήσεις.
  • ·Σύνδεση: Μέσω της μουσικής μοιραζόμαστε συναισθήματα και εμπειρίες με άλλους και αναπτύσσουμε βαθιές σχέσεις μαζί τους. (4lyk.ag.parsk.gr)

Η μουσική συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση του ανθρώπου και του δίνει ένα καλύτερο αίσθημα ελέγχου του εαυτού του. (jenny.gr) Έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η μουσική έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο. Ένα από τα οφέλη είναι πως μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη του μυαλού και τις λειτουργίες που σχετίζονται με τη μνήμη, την διάθεση ακόμα και την κατάσταση της υγείας μας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ  ΕΡΕΥΝΑΣ -ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΠΑΠΑΔΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ, Γ3

Πηγές (με αλφαβητική σειρά)

1)Βικιπαιδεια {x2}

2)jenny.gr {x3}

3)mama365.gr

4)4lyk.ag.parsk.gr

Σχολιάστε