ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

Η διατροφή είναι ανεξαιρέτως απαραίτητη.  Ωστόσο στη σημερινή εποχή, αρκετοί Έλληνες δεν κάνουν καλή διατροφή , αλλά προτιμούν το γρήγορο φαγητό και τα σνακ και μερικές φορές οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους σε αυτά, λόγω των γοργών ρυθμών ζωής, της έλλειψης ελεύθερου χρόνου και των οικονομικών προβλημάτων.

Η διατροφή είναι ένα ζωτικής σημασίας μέσο επιβίωσης , μέσω του οποίου ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρεί μια καλή φυσική κατάσταση και να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, η διατροφή που χαρακτηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό είναι η μεσογειακή , η οποία είναι κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων, καθώς «το 2013, η UNESCO προσέθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος) , της Γαλλίας, του Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας» (βικιπαίδεια, 2020).

«Η Μεσογειακή Δίαιτα βασίζεται στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας, της περιόδου του 1960» οι οποίες αύξαναν το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων , σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Αυτή αποτελείται από είδη δημητριακών, πατάτες ,  φρούτα , λαχανικά , όσπρια , ξηρούς καρπούς , κρασί (1 ποτήρι την ημέρα), κρέας , πουλερικά ,ψάρια ,αυγά, γαλακτοκομικά , ελαιόλαδο. Επίσης, προστατεύει από μερικές επίκτητες ασθένειες, όπως η υπερχοληστερολαιμία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, άνοια, κατάθλιψη και νόσο του Πάρκινσον (onmed.gr,2020) ,αλλά και υποστηρίζει στις κληρονομικές, όπως στη δυσκοιλιότητα με την πρόληψη φυτικών ινών , και όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, (4ος αι.π.Χ.) «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου».

Καταλήγοντας, δεν πρέπει να γίνει συνήθεια η φράση : «Από αύριο δίαιτα». Αντίθετα, πρέπει να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή η οποία σε συνδυασμό με σωματική άσκηση , αποχή από το κάπνισμα , το αλκοόλ και το άγχος, καθώς και με ποιοτικό ύπνο, συνεπάγεται καλή υγεία.

 

διατροφη

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΣΥΝΤΑΞΗΣ : ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ,Γ1

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.moh.gov.cy/MOH/moh.nsf/mednutrition/mednutrition?OpenDocument

https://www.onmed.gr/ygeia/story/376824/mesogeiaki-diatrofi-poies-sovares-pathiseis-prolamvanei-eikones

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE

https://kapasta.com/mesogeiaki-diatrofi/

Σχολιάστε