To σώμα μου

Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξομείωσης βάρους. Αυτό το φαινόμενο συναντάται κυρίως  στην περίοδο της εφηβείας, και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι από τους οποίους μπορεί να προκληθεί.

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η συνεχής διαταραχή άγχους, που προκαλείται από την έντονη πίεση των μαθημάτων και των διαγωνισμάτων  κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να χαλάνε τις διατροφικές τους συνήθειες  ξεσπώντας στο φαγητό ή παθαίνοντας ανορεξία.

Ακόμα, ο ενδοσχολικός εκφοβισμός μπορεί να αποτελέσει αιτία αυξομείωσης κιλών. Συγκεκριμένα, η διαρκής στοχοποίηση κάποιου συναισθηματικά ευάλωτου μαθητή μπορεί να τον οδηγήσει στην συναισθηματική πείνα, δηλαδή στην συνεχή και άσκοπη κατανάλωση φαγητού.

Επίσης, κατά την εφηβεία, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια, έχουν έντονη ανησυχία για την εικόνα του σώματος τους και έντονη ανάγκη να είναι αρεστοί και κοινωνικά αποδεκτοί, έχοντας «σωστό» σωματότυπο και βάρος, ώστε να είναι  «αποδεκτοί» από το περιβάλλον τους (φιλικό, σχολικό, οικογενειακό). Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους εφήβους ακολουθούν αυστηρές δίαιτες ή υπεργυμναστική με αποτέλεσμα να καταπονούν το σώμα τους και να παρατηρούνται τόσο ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο και απαραίτητες βιταμίνες, όσο και καθυστέρηση της ανάπτυξης τους.

Τέλος, ο εθισμός στο κινητό και γενικότερα σε ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί ακόμα ένα λόγο, διότι τα παιδιά είναι τόσες ώρες απασχολημένα με αυτές τις συσκευές που ξεχνάνε να φάνε ή καταλήγουν να τρώνε και να παραμελούν την φυσική άσκηση του σώματος τους.

Όταν ένας έφηβος θέλει να χάσει ή να πάρει βάρος, πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο και διαιτολόγο, με εμπειρία στην παιδική παχυσαρκία και ανορεξία. Έτσι με την βοήθεια εξειδικευμένων ανθρώπων, θα μπορέσει με τον χρόνο να αγαπήσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του, γιατί αυτός θα είναι σύντροφός του για μια ζωή!

ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΣΑΒΕΡΝΤΑΣΒΙΛΙ ΜΑΡΙΑΜΙ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης