Ξέρεις από Βόλεϊ;

volley 6

ΒΟΛΕΪ

Επιμέλεια: Μπαλμπαγάδη Χρύσα

 

Η πετοσφαίριση ή αλλιώς βόλεϊ είναι ένα ομαδικό Ολυμπιακό άθλημα που επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τό­κιο. Το βόλεϊ είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Αθλήματος υπολογίζει ότι 1 στους 6 κατοίκους του πλανήτη παί­ζει ή παρακολουθεί αγώνες βόλεϊ.

volley 1

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΪ: Το βόλεϊ παίζεται με 2 ομά­δες που αποτελούνται από 6 παίκτες. Επίσης μπορεί να έχει μέχρι 6 αναπληρωματι­κούς, 1 προπονητή, τον βο­ηθό του και τον φυσιοθερα­πευτή. Οι θέσεις που πρέπει να βρίσκονται οι παίκτες στο γήπεδο είναι 3 στην αμυντική ζώνη και 3 στην επιθετική ζώνη. Εξαιρείται ο παίκτης που εκτελεί το σερβίς. Κάθε φορά που η ομάδα κερδίζει το σερβίς οι παίκτες μετακινούνται μια θέση κατά την φορά του ρολογιού. Το βόλεϊ παίζεται σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 18Χ9 μέτρων, χωρισμένο από ένα ψηλό φιλέ.

 volley

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Σκοπός κάθε ομάδας είναι να περάσει την μπάλα στο απέναντι γήπεδο μόνο με 3 μπαλιές και για να κερδίσει τον πόντο πρέπει η μπάλα να αγγίξει το έδαφος το αντίπαλου γηπέδου. Ο ίδιος παίκτης δεν έχει δικαί­ωμα να κάνει 2 συνεχόμενες μπαλιές. Το παιχνίδι τελειώ­νει όταν μια ομάδα κερδίσει 3 σετ.

volley 4volley 3

Η ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ: Η μπάλα του βόλεϊ είναι κα­τασκευασμένη από πλαστικό ή δέρμα. Μετά το 1996 η μπάλα είναι πολύχρωμη για χάρη της θεαματικότητας και αποτε­λείται από 12 ομοιόμορφα κομμάτια σε συνδυασμό 3 χρωμάτων (κίτρινο, άσπρο, μπλε).Το 2009 όμως αλλά­ζει. Παραμένουν το μπλε και το κίτρινο και η κατανομή τους αλλάζει. Η μπάλα τώρα έχει πολύ περισσότερους πόρους με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο μαλακιά από την προηγούμενη.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΛΕΪ: Στον ελεύθερο χρόνο του μπορεί κανείς να παίξει βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο Νέας Ελ­βετίας στη Χαριλάου δω­ρεάν ή να γραφτεί σε κά­ποια αθλητικά κέντρα όπως η ΧΑΝΘ ή σε κάποιους αθ­λητικούς συλλόγους όπως ο Άρης ή η ΜΕΝΤ. Επίσης υπάρχει ένα Πάρκο Άθλη­σης και Ψυχαγωγίας στο πάρκο της ΧΑΝΘ για έφη­βους αλλά και μεγαλύτερους όπου έμπειροι και εκπαιδευμένοι καθηγητές διδάσκουν δωρεάν βόλεϊ.

volley 5

 

 

Σχολιάστε

Top