Video Games Αθώα ή Ένοχα

large

ΜΟΥΡΙΚΑ ΔΡΟΣΟΥΛΑ Α Λυκείου

diadiktio2

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε εμάς τους νέους και ότι μας αποτρέπουν από το να ασχολούμαστε με πιο δημιουργικές και υγιείς δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή τα αθλήματα.

Αυτοί που εναντιώνονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ισχυρίζονται ότι :

α) αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας επειδή πρέπει να καθόμαστε πολύ κοντά στην οθόνη.

β) η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης και στην παχυσαρκία.

γ) κάποια παιχνίδια είναι βίαια και προωθούν τη βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά και στους εφήβους.

Κατά τη γνώμη μου, όλες αυτές οι ανησυχίες αφορούν ακραίες περιπτώσεις. Πιστεύω ότι εμείς οι νέοι είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Ας μην ξεχνάμε ότι βία υπάρχει και στην τηλεόραση , στις ειδήσεις, στις ταινίες – άρα δε θα πρέπει να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από αθώα σε βίαια ακολούθησε την ίδια την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Είναι μια αντανάκλαση του βίαιου κόσμου στον οποίο ζούμε. Και πριν κατηγορήσουμε για μια ακόμη φορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ας αναλογιστούμε και κάποια από τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη συνετή ενασχόλησή μας με τα παιχνίδια όπως είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα γρήγορης ανάγνωσης, λήψης αποφάσεων και κριτικής σκέψης, είναι ένα είδος διασκέδασης για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι εκπαιδευτικά , να ενισχύσουν την κοινωνικότητα ενός παιδιού είτε παίζει online είτε καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού του με τους φίλους του.

playing-violent-video-games-vector-illustration-72066399

Συνοψίζοντας, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ότι είναι υπεύθυνα για την έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους μας για άλλες ασχολίες. Αν χρησιμοποιούνται με μέτρο δεν είναι επιβλαβή και έχουν μάλιστα και αρκετά οφέλη.

Εν τέλει, εξαρτάται από τους ίδιους τους γονείς και τα παιδιά να βρουν και να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία ανάμεσα σ’αυτά τα ενδιαφέροντα.

Σχολιάστε

Top