Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης ή αλλιώς κάστρα, για πολλούς αιώνες περιέβαλλαν την πόλη .Η αρχική περίμετρός τους ήταν 8 χιλιόμετρα και το ΄ύψος τους ήταν 10-12 μέτρα.
Σήμερα έχουν μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα. Αυτό που λέμε σήμερα ”Κάστρα της Θεσσαλονίκης’’ είναι μέρος μόνο της παλιάς οχύρωσης. Η αρχιτεκτονική τους είναι βυζαντινή. Το χτίσιμό τους περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες σειρές τούβλων και πετρωμάτων, διακοσμημένες με σταυρούς και αρχαιοελληνικά σύμβολα.
Το 1430 η πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι επίσης συνέβαλαν στην συντήρηση και επέκταση των τειχών και έμειναν στη Θεσσαλονίκη ως το 1912. Το 1874 κατεδαφίσθηκε το θαλάσσιο τείχος κι ένα μέρος του ανατολικού τείχους επειδή θεωρήθηκε ότι εμπόδιζαν την ανάπτυξη της πόλης. Μια επιγραφή υποδεικνύει ότι ένα τμήμα κοντά στην θάλασσα κοντά στον Λευκό Πύργο ξαναχτίστηκε το 1316: «Ανεκτίσθη εκ βάθρων τοδε του τείχους δια συνδρομής και συνεργίας του παν σεβαστούΛογοθέτου του στρατιωτικού του Υαλέου, κεφαλατικεύοντος εν τήδε πόλει Θεσσαλονίκη κατά τον χρόνον ιδ΄ ινδικτιώνος του στωκδ΄ έτους».Σήμερα τα Βυζαντινά Τείχη υπάγονται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Φτάνοντας στα τείχη τα βλέμματα τραβάει η κύρια πύλη, ονομαζόμενη «Πορτάρα» και ο Πύργος του Τριγωνίου, που είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο των τειχώνκαι προσφέρει απλόχερα μια ανεπανάληπτη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Ο κυλινδρικός αυτός πύργος, μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτέλεσαν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να επισκεφτεί τον Λευκό Πύργο που βρίσκεται στην παραλία της πόλης και λειτουργεί ως μουσείο .
Πηγές:
Wikipedia
TravelStyle.gr
Μιχαέλα Προύσαλη – Ε΄τάξη