Εμμανουήλ Παπάς

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1773 στη Δοβίτσα Σερρών, σημερινό Εμμανουήλ Παπά και πέθανε το 1821 στην Ύδρα, όπου και θάφτηκε. Είχε 11 παιδιά, από αυτά 8 ήταν αγόρια και 3 ήταν κορίτσια. Ήταν μέλος της Φιλικής εταιρείας και είχε τις ιδιότητες του τραπεζίτη, του εμπόρου και του στρατιωτικού. Ο Εμμανουήλ Παπάς υπήρξε οπλαρχηγός  της επανάστασης και ήταν αυτός που κήρυξε την επανάσταση στην Μακεδονία. Το επίθετό του προέκυψε επειδή ο πατέρας του χειροτονήθηκε παπάς.

 Εικόνα2

Η πορεία του Εμμανουήλ Παπά

Σε μικρή ηλικία κατάφερε να κάνει μεγάλη περιουσία, αφού ασχολήθηκε με το εμπόριο, την οποία διέθεσε στον επαναστατικό αγώνα.

Αναγκάστηκε να φύγει από τις Σέρρες και να πάει στην Κωνσταντινούπολη, αφού τον απείλησε με θάνατο ο Γιουσόυφ Μπέης που ήταν διοικητής των Σερρών. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε τραπεζίτης.

Εικόνα3

Η μύηση του Εμμανουήλ Παπά στη Φιλική Εταιρεία

Το 1819 έγινε μέλος της Φιλικής  εταιρείας και πρόσφερε 1.000 γρόσια για να ενισχύσει το κίνημα. Τον Μάρτιο του 1821 πήγε στο Άγιο Όρος, αφού φόρτωσε πλοίο με εφόδια και όπλα για να ξεσηκώσει τους Μακεδόνες κατά των Τούρκων.

Φτάνοντας στο Άγιο Όρος  πήγε στη Μονή Εσφιγμένου, διότι ο ηγούμενος της μονής ήταν ο Ιωακείμ που ήταν μυημένος στη Φιλική εταιρεία. Οι μοναχοί τον κήρυξαν  «αρχηγό και προστάτη της Μακεδονίας».

Εικόνα4

Η εξέγερση στη Χαλκιδική

Από τις Καρυές του Αγίου Όρους κήρυξε την επανάσταση στην Μακεδονία. Σε πολλά σημεία της Χαλκιδικής γινόταν μάχες όπως στον Πολύγυρο, στην Ιερισσό, με καθοριστική μάχη στην Κασσάνδρα όπου τα ελληνικά στρατεύματα νικήθηκαν από τους Τούρκους.

Ο Εμμανουήλ Παπάς ένιωθε απογοητευμένος γιατί δεν είχε την συμπαράσταση των μακεδόνων οπλαρχηγών και απομακρύνθηκε στο Άγιο Όρος.

Κινδύνευσε να τον συλλάβουν οι Οθωμανοί, όμως ο μοναχός Κύριλλος  τον ειδοποίησε και φύγανε μαζί για την Ύδρα.

Εικόνα5

Το τέλος του Εμμανουήλ Παπά

Ο Εμμανουήλ Παπάς πέθανε σε ηλικία 49 ετών, αφού έπαθε καρδιακή προσβολή πηγαίνοντας προς την Ύδρα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1966 στις Σέρρες και τοποθετήθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του ήρωα στην πλατεία Ελευθερίας.

Εικόνα6

Πηγές:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης